Siwy_89 napisał(a):

mnie to przypomina budynek Międzyszkolnego Ośrodka Sportowego ;-)
|
Całkiem niezły budynek tak swoją drogą
A mnie przypomina pawilon wystawienniczy Miesa van der Rohe w Barcelonie :
Klasyka gatunku.
Wg mnie tak wlaśnie powinien wyglądać pawilon.
Poza tym - ważna jest całość inwestycji. Materiały przede wszystkim i otoczenie. W Warszawie to miejsce jest zrobione porządnie.
p.s.
Żeby nie było iż jestem wieczną malkontentką, uważam , że podobne centrum informacji turystycznej w Krakowie pod Wawelem zapowiada się całkiem niezłe.
Pomysł aby ukryć budynek pod ziemią był doskonały.
Mankamentem jest natomiast mało zieleni w tym miejscu no i oczywiście mała architektura lub jej brak.
No ale to stan na koniec sierpnia ( wtedy przyglądałam się inwestycji ) i być może jeszcze będzie to uzupełnione.
p.s.2
Cytat:
Liczyłem, że wskażesz mi jakieś atrakcyjne przestrzenie publiczne głównych miejskich placów, wobec których Kraków wyróżnia się "tandetnością", "marną jakością wykonania" itp..
Pokazałaś natomiast dwa zdjęcia grających ławek, oryginalne lampiony w parku, wnętrze jakiegoś budynku, i skwer na którym widać czerwone pachołki rodem z krakowskich ulic.
|
1.Już odpowiedziałam na ten zarzut wyborcy pani Senyszyn.
Napisałam o małym placu w okół Muzeum Chopina bo to dobitniej tylko pokazuje różnicę w jakości. Jak będą w Warszawie modernizować plac Defilad to dam znac

No i zawsze moglam wkleić Centrum Pompidou w Paryżu oraz jego otoczenie - to dopiero byłaby różnica.
No ale nie na tym to polega ( choć może powinnam skoro aspirujemy do czołówki miast ) - skupiłam się na drobnych krajowych remontach

2.Pachołki są tymczasowe - zdjęcie jest sprzed dokończenia inwestycji. Już ich nie ma.
3.Nie pokazałam wnętrza tylko fragment elewacji.
4.Osobiście nie dysponuję zdjęciami całości inwestycji o których pisałam ( może poza parkiem w Żelazowej Woli ) - niestety, trzeba przyjechać do Warszawy i zobaczyć modernizowane miejsca. Np całość Krakowskiego Przedmieścia - który to trakt chyba pod względem prestiżu ( jeśli już się upierasz ) jest porównywalny z naszym Małym Rynkiem.
5. I widzę, że Ty też nie rozumiesz jaką rolę w jakości gra detal.
6. Fontanna w Dijon jest na głownym, starym, barokowym placu. Komponuje się znakomicie.