krakfilm napisał(a):

Jeśli chodzi o fontannę, to nigdy nie da się wykluczyć istnienia podobnej inwestycji w jakimkolwiek innym miejscu na świecie. Zresztą wydaje mi się, że większość turystów, którzy odwiedzą Kraków, nie skojarzą jej z tą z Francji.
|
Fontanna di Trevi we Francji

Nowe Sacco di Roma
p.s.
Przykład fontanny w Dijon i kąpieli tamże, podałam jako przykład pozytywny. I tu i tam są to fontanny otwarte - służące ludziom.
Cytat:
|
Przykłady powstawania podobnych do siebie projektów można mnożyć
|
O tak, tak - np w Konstancinie powstała kopia Pałacu na Wodzie
Cytat:
|
Co do przytoczonych wyżej "inwestycji w przestrzeń publiczną", to żadna z nich nie zbliża się ani prestiżem miejsca, ani wielkością do tych przytaczanych przez Siwego. Wybacz, ale porównywanie ławek czy parku Chopinowskiego w Żelazowej Woli z inwestycjami w ścisłym centrum najatrakcyjniejszego miasta w Polsce raczej nic do dyskusji nie wniesie.
|
A jakie to ma znaczenie ?
Chyba tylko dobitniej pokazuje w jaki sposób w Krakowie podchodzi się do prestiżowych inwestycji.
Jeśli nawet w małej Żelazowej Woli może powstać coś na światowym poziomie, to tym bardziej powinno w Krakowie - "w ścisłym centrum najatrakcyjniejszego miasta w Polsce".
Poza tym widać że się nie orientujesz - prestiż Centrum Chopinowskiego w Warszawie jest porównywalny.
A ławki składają się na całość małej architektury - z poziomem której w Krakowie niestety krucho.
Cytat:
|
Szkoda, że nie znalazłaś rozwiązań z tych miast, które miały według niektórych nas już w "czymś" wyprzedzić, jak Poznań czy Wrocław.
|
Przytoczyłam inwestycje pierwsze z brzegu - te które oglądałam i podziwiałam na własne oczy.
I stosunkowo świeże. W Poznaniu i we Wrocławiu nie byłam już od kilku lat - więc trudno mi było wyrobić sobie opinię o jakości inwestycji.
Lubię ocenić jakość na własne oczy a nie na podstawie doniesień prasowych czy internetowych.
Podobno we Wrocławiu świetnie zrewitalizowano Modernistyczny Dom Towarowy "Renoma" :
http://www.muratorplus.pl/biznes/wie...nie_68299.html
A propos jeszcze prestiżowych miejsc.
Krakowskie Przedmieście może być ?

Skwer Hoovera :
Warto wejść w galerię :
http://architektura.muratorplus.pl/r...a,166_7306.htm
Cytat:
|
Swoją drogą warte zastanowienia jest instalacja takich lampionów gdzieś w Krakowie. Tyle, że spójrz jak słabe światło one dają.
|
Kwestia zdjęcia.
Na żywo zupełnie wystarczająca ilość światła.