Wyświetl pojedynczy post
emj10
Senior Member

Od: 05.2006

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 04.10.2010, 17:43
Jeden na dwóch, ciężka walka

Drozd napisał(a):Wyświetl post
To ja ci wyjaśnię. Duże markowe (zorganizowali już duuuużo wycieczek) biuro, daje większą gwarancje ze nie upadnie.
Zupełnie się z tym nie zgadzam. Prestiż marki i wielkość przedsiębiorstwa przy obecnej zglobalizowanej gospodarce nie daje żadnej gwarancji w tym zakresie. Czemu tyle koncernów samochodowych, wydawałoby się prestiżowych marek z bogatych krajów, jak Saab, czy Jaguar jest na skraju bankructwa, bądź go uniknęłu dzięki sprzedaży firmy np. Volvo sprzedany Chińczykom.

Żadna niewidzialna ręka rynku nie ma tutaj nic do rzeczy. Czemu padły tylko 2 większe biura turystyczne, a nie wszystkie? Bo Rudy wskazał je palcem na liście, albo wylosował ich nazwę ze szklanego naczynia? Padły bo był prawdopodobnie słabo zarządzane, miały problemy finansowe, które były od wielu lat skrywane, bądź poprostu ślepy traf tak chciał i musiały paść właśnie te firmy. Ciężko jest to wytłumaczyć nie mając szczegółowych informacji na ten temat.

Dlatego tak jak już wcześniej wspominałem upadki firm tj. Orbis nie są problemem dla naszej gospodarki bo stanowią promil w skali PKB, a dużo ważniejsze jest proste prawodastwo, zachęcenie do zakładania własnych firm przez świeżaków (kiedyś i ja nim byłem), a także jak najmniejsze wtrącanie się państwa w sfere świadczeń, ubezpieczeń, różnych funduszy i wszystkiego przez co wydaje mi się, że są bardziej uprzywilejowane przedsiębiorstwa i te, które mogą liczyć co najwyżej na kij zamiast marchewki.