Pilsner napisał(a):

Sugerowanie jakoby stadion wielkosci craxy byl odpowiedni dla Gdanska jest absurdalne......w terminologi samochodowej wyglada ze bede siedzial w Audi A8 natomiast Ty twierdzisz ze mi wystarczy Ford fiesta...wybacz ale wole te wypasione Audi, nawet jesli bede tylko z moja zona jezdil
|
Źle wnioskujesz, ja nigdzie nie napisałem, że stadion Cracovii byłby odpowiedni dla Lechii - owszem, byłoby to absurdalne.
Chodziło mi natomiast o dobór pojemności do potrzeb. Bez gdybania - bo za 5 lat może być boom, ale równie dobrze może być regres. Z różnych powodów. Więc rozsądne jest dla mnie budowanie raczej "na teraz", tak z lekkim "zapasem". 15 tys Cracovii, 30 tys Wisły i Legii, 20 (?) tys w Białymstoku, 15 w Kielcach, 15 na Cracovii - to przejaw rozsądnego doboru liczby krzesełek.
40 tys na Lechu - czas poakże, ale myślę, że mimo wszystko też - Poznań zainteresowaniem piłką przewyższa resztę - myślę, że te 25-30 tys to tam będzie chodzić regularnie bez problemu. Bo o to chodzi by zapełniać stadion choćby właśnie w 2/3 (o czym mówił zresztą Basałaj). Na tego typu frekwencję na Lechii czy (tym bardziej) Śląsku nie liczę. Stąd sceptycznie podchodzę do celowości grania przez Lechię na ponad 40 tysieczniku. Raczej uważam, że 25-30 tys to dla Gdańska pojemność wystarczająca.
Co do wątku samochodowego - uważam, że stadion Cracovii to bliżej Toyota Yaris czy VW Polo niż Fiesta

Mimo wszystko.