felipe napisał(a):

Gdyby było jak mówisz to wszyscy pakowaliby się w obiekty większe niż mają. I niektórzy słusznie - prędzej 40 tys kibiców wpadnie na Legię niż na Lechię np...
Ale to nie takie proste. Stadion trzeba utrzymać, opłacić. Do tego trzeba kibiców, którzy go wypełnią. Nikt nie będzie czekał 15-20 lat na boom na futbol w danym mieście, bo rachunek przychodzi co rok. Stąd Cracovia ma obiekt na 15 tys (choć miasto ponad 700 tys, ale patrzą realnie), a Bełchatów na 7/8 tys.
Na Lechii będzie to świecić pustkami moim zdaniem. No ale zobaczymy, wolałbym się mylić.
|
Zadaj sobie pytanie, dlaczego nie buduja wiekszych?
Jasne jak slonce, ze niemal wszystkich ograniczaja powody ekonomiczne,natomiast z tego co piszesz wynika ze wszyscy buduja sobie takie jakie sobie wymazyli....ewidentnie tak nie jest.
Owszem, na dzien dzisiejszy na Legie szybciej wpadnie 40 tys. ale co bedzie za rok,dwa juz bym nie ryzykowal prognozowac alebowiem wiele zalezy od wynnikow sportowych i poszczegolnych rywali.
Inna sprawa ze wieloletnia ofensywa marketingowa dla calego regionu dopiero ruszy i trzeba sie uzbroic w cierpliwosc.
Wszytkim zycze aby mielii problem zbyt wielkiego obiektu,jesli o mnie chodzi to wole wiekszy anizeli zbyt maly.
Co do utrzymania to pamietaj, ze objekty klasy "elite" sa latwiejsze w utrzymaniu,niech wspomne; inne wydarzenia sportowe, koncerty muzyczne,sympozia,targi itp.
Sugerowanie jakoby stadion wielkosci craxy byl odpowiedni dla Gdanska jest absurdalne......w terminologi samochodowej wyglada ze bede siedzial w Audi A8 natomiast Ty twierdzisz ze mi wystarczy Ford fiesta...wybacz ale wole te wypasione Audi, nawet jesli bede tylko z moja zona jezdil