Wyświetl pojedynczy post
Drozd
Senior Member

Od: 03.2005

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 29.09.2010, 10:10
wislak68 napisał(a):Wyświetl post
No niestety kolego. Przy całym zaangażowaniu dla poglądów pro-PiS-owskich robisz troche borutę. Wystawiasz się na łatwy odstrzał. Sprawdź proszę czym się różni budżet państwa (finanse pańtwa) od finansów publicznych. Dla ułatwienia dodadam abyś wziął pod uwagę samorządy i ich budżety.

Zabieram głos w tej sprawie nie tyle po to aby Ci w jakiś sposób dociąć ale niestety formalnie Stasiu ma w tym konkretnym punkcie rację (przy całej, powiedział bym wręcz nieprawdopodobnej, infantylizacji jego opinii na sprawy ekonomiczne; bo trudno to nazwać poglądami).
Dzięki za głos w dyskusji bo ja się za omnibusa nie uważam i dopuszczam że mogę nie mieć racji. Ale to już nie moje widzi mi sie.
W 2007 roku:

PAP - 22-10-2008 12:08
W roku 2007, zgodnie z opracowaną notyfikacją, deficyt sektora instytucji rządowych i samorządowych ukształtował się na poziomie 23.247 mln zł, co stanowi 2 proc. PKB - podał w środę GUS.

A w 2010:

"W 2010 r. deficyt sektora finansów publicznych wg obecnych szacunków zwiększy się do poziomu 89,3 mld zł z 51,1 mld zł w 2009 r., tj o 2,5 pkt. proc. PKB. Wzrost deficytu w warunkach porównywalnych jest zdeterminowany pogorszeniem wyniku budżetu państwa i budżetu środków europejskich" - napisano w uzasadnieniu do projektu ustawy budżetowej.

Zatem przepraszam za wprowadzenie w błąd. Za PiS dziura była 2% PKB 23.247 mln. Za PO w ciągu roku wzrośnie o 2.5% PKB czyli 38.2 mln. Do ,przyznaję dużo niższego niż 100 mld, poziomu 89,3 mld. Nie mówiac o tym że to są założenia Vincenta. A jak wiadomo on raczej ostrożnie nie zakłada. I już przebąkuje ze będzie ponad 100.
Hej Nasz TS !!