Elefant napisał(a):

PS. Info o nauce języka obcego dla obcokrajowców za dzisiejszym Dziennikiem Polskim. Jeśli to prawda, to wiadomość jest również pozytywna.
|
Dla mnie ta wiadomość to porażka(na razie jedyna)Maaskanta.
Wszyscy którzy nie potrafią się dogadać(niezależnie czy Polacy czy 'reszta świata') powinni się uczyć angielskiego.
Po pierwsze z powodów czysto praktycznych - angielski jest jednym z prostszych a polski z najtrudniejszych języków na świecie.
Po drugie - jak nasz nowy złotousty Basałaj stwierdził - w Wiśle mają grac kolesie dla których gra w Wiśle nie ma być szczytem możliwości - po kiego chuja zatem jest ich uczyć polskiego?
Maaskant mądrze chce by zespół ze sobą gadał i nie tylko o piłce - jeśli on myśli że po pół roku ktokolwiek opanuje język polski w stopniu który to umożliwi to grubo się myli(co najwyżej będą tylko obiektem drwin) - natomiast pół roku nauki angielskiego by to umożliwiło.
Oczywiście lepsze to niż nikt niczego by się miał nie uczyć ale zdecydowanie nie tędy droga
ps oczywiście ktoś może mi zarzucić że pomijam aspekt że mieszkają w pl i grają w pl - że jest to dowartościowanie naszego kraju i języka itp - Dobrze ale ja patrze na to w sposób praktyczny i wiem dobrze że jedyna szansa na to by cały zespół mógł się w miarę ze sobą porozumieć to angielski - do tego jest to inwestycja która każdemu grajkowi, czy to naszemu czy obcokrajowcowi się spłaci.