Wyświetl pojedynczy post
Elefant
Senior Member

Od: 08.2010

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 19.09.2010, 08:22
Zacznę od końca. Przeczytałem ten artykuł.

Cytat:
Miejski inżynier ruchu pomyślał, że jak będzie je likwidował po trochu, to nikt tego nie zauważy. I co roku znikało kilka procent miejsc parkingowych.
Po tym fragmencie właściwie mógłbym przestać go czytać. Mierzi mnie wszelka lewackość. A to takie lewackie. Ludzie nie rozumieją postępu ? To ich oszukamy, wtedy na pewno zrozumieją, przecież my jesteśmy tacy światli, mądrzy, a tylko naród jest głupi i przywiązany do samochodu.

Cytat:
Rozebrali obwodnicę do końca i zbudowali w jej miejsce trasy tramwajowe i bulwary. I są szczęśliwsi.
No nie… Żona mnie opuściła, prace straciłem, ale jestem szczęśliwy, bo wizjoner z Kopenhagi rozebrał mi autostradę.
To się nazywa chciejstwo… Jak on mierzył poczucie szczęścia ?

Autor na szczęście rozumie, że każde miasto jest inne i to, co może funkcjonuje w Kopenhadze nie będzie funkcjonować i w innym mieście.
A poza tym cały artykuł to piękna autoreklama własnej książki i biura. Jak się zatrudnia 40 osób to trzeba różne pierdoły opowiadać, żeby znaleźć zlecenia.

Nie ma żadnej racjonalnej przesłanki po temu, żeby twierdzić, że transport rowerowy będzie jakąkolwiek alternatywą dla innych form transportu w Krakowie. Nie ten klimat, nie te odległości, nie to ukształtowanie terenu. Dlatego likwidację kilkudziesięciu chyba, a nie kilkunastu miejsc na Starowiślnej uważam za głupotę. A to, że jeden czy drugi kierowca popełnił wykroczenie i źle zaparkował.. Zamknijmy sklepy, bo ludzie tam kradną. Byłem w Kopenhadze, trochę też czasu spędziłem w ultraprzyjaznej rowerom Holandii. W miejscowości, gdzie mieszkałem były ścieżki rowerowe, tam gdzie się dało je zrobić poza drogami. W centrum ich nie było w ogóle. Samochody i rowery poruszały się po tych samych ulicach. I nikt nie likwidował tam parkingów. No, ale Holendrzy uchodzą za praktycznych.

Alternatywą dla komunikacji samochodowej w Krakowie jest komunikacja miejska. Mądrze zaprojektowana, funkcjonalna, taka która zachęca do korzystania z niej poprzez jej atrakcyjność, a nie poprzez lewackie nakazy i ciche likwidowanie miejsc parkingowych. Jakiś przykład w Krakowie ? Może poza pasem dla ruchu autobusowego w Alejach. Tylko tam pas powstał nie kosztem ruchu samochodowego, ale obok.

Aktywizacja w rejonie kładki, rzeczywiście
Odpowiedz cytując