Wyświetl pojedynczy post
damians
Member

Od: 05.2010

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 17.09.2010, 21:42
A ja tak z innej beczki, Panowie raczej trzymają się 4-4-2 ewentualnie 4-5-1 wymiennie z 4-3-3?
Czy kombinujecie czasem z innymi ustawieniami?

Nie mam teraz zbytnio czasu na wrzucanie screenów, ale opowiem pokrótce jak wygląda moja obecna gra.
Wybrałem drużyną irlandzkiej 1. Ligi (II poziom) Wexford Youths, skazywaną na spadek. Zerowy budżet, beznadziejni poziomem gracze (kilka nieoszlifowanych diamencików przeplatających mecze z notami 8.0 z notami 4.0).

Zrobiłem im rewolucję. Grają ustawieniem 1-3-3-2-2. Tzn:
Przed bramkarzem znajduje się libero, ustawiony na wsparcie znajdujących się przed nim stoperów. Przed nim rygiel defensywy w postaci DM. Na skrzydłach dwaj boczni wysunięci obrońcy ustawieni defensywnie. Za ofensywę odpowiadają dwaj środkowi pomocnicy i dwaj napastnicy praktycznie bez zadań defensywnych. Gramy środkiem pola, z kontrataku.

Przyznam, że byłem bliski porzucenia tej myśli taktycznej. Przed pierwszym sezonem rozegrałem 9 sparingów. Z lepszymi czy gorsyzmi od siebie. Zremisowałem jeden mecz, 0:0. Reszta zakończyła się klęską... Do zera.

Po słabym początku sezonu lekko piąłem się w górę. Niespodziewanie wygrałem Puchar Irlandii, zająłem 3 miejsce w lidze i wygrałem baraże. Awans!

Tamże, po kilku transferach, również mi się poszczęściło. Genialna gra defensywna, najmniej przegranych meczów i 4 miejsce na koniec sezonu. Ponownie wygrana w Pucharze Irlandii. W międzyczasie grałem w Lidze Europa, odpadłem w IV rundzie eliminacji z FK Rostów, różnicą jednej bramki.

Obecny sezon to kolejne niespodzianki. Drużyna zgrała się tak mocno (nikt z pierwszego skłądu nie odszedł, kupiłem paru wyrózniających się z niższej ligi irlandzkiej), ze po 18 kolejkach liderujemy

Zachęcam do eksperymentów z taktyką!

A i najważniejsze dla mojej taktyki. Przy doborze zawodników kierowałem się nie tylko umiejętnościami boiskowymi ale przede wszystkim determinacją, ambicją i walecznością. Działa
Odpowiedz cytując