Wyświetl pojedynczy post
sandbender
Graf Zero

Od: 08.2004

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 16.09.2010, 18:41
Późno bo późno, ale obiecałem odpowiedzieć.

Siwy_89 napisał(a):Wyświetl post
SKM, Wały, Opera - to są inwestycje WOJEWÓDZTWA, a nie miasta.
Masz chyba złe wiadomości.
Nie wiem co mi strzeliło z tą Operą do głowy. Jasne, że to nie miasto. Chyba przez to, że równie "sprawnie" prowadzona jak stadion to z automatu przypisałem do Majchra.

Co do wałów - opinie podzielone. Ja mam zarzut do niego i Kracika, że się przerzucają papierami.

SKM - siądźmy zatem i załóżmy ręce.

Cytat:
Nie bardzo rozumiem też, jakie masz zarzuty wobec pozostałych konkursów architektonicznych.

Muzeum Sztuki Współczesnej,
To muzeum w tym miejscu jest dokładnie takim samym błędem jak nasza 105 metrowa trybuna za bramkami. Jakie jest prawdopodobieństwo znalezienia się w tym Muzeum jakiegokolwiek, chociażby ocierającego się o prowokację, dzieła? ZEROWE. Dlaczego? Bo się by Żydzi zaraz odezwali.
Jakie są szanse rozbudowy? Zerowe. Co jeszcze żeśmy załatwili przez taką a nie inną lokalizację? Raz, ze mogliśmy zrobić muzeum Fabryki, z maszynami z Olkusza z prawdziwego zdarzenia, dwa, że mogliśmy mieć muzeum zrobione od podstaw w budynku o odpowiednich rozmiarach i perspektywach, trzy, że... mogliśmy mieć konkurs z wielkimi nazwiskami, a nie, jak mówił Sepioł:
" że jak na warunki konkursu, liczba zgłoszeń jest duża. Wykonanie projektu utrudnia dawna fabryka, której większość zabudowań musi zostać zachowana, co ogranicza wolność projektantom."

Cytat:
Linia na Płaszów też jest potrzebna. Skoro mieszkasz blisko niej, to doskonale wiesz, ile czasu trwa stanie w korku na Płaszowskiej, Saskiej itp...
Linia na Płaszów powstała teraz, w takiej, a nie innej formie z jednej przyczyny. KSW. Gdyby ta uczelnia miała siedzibę na Centrum E to byśmy teraz mieli 3 tor tramwajowy na Nową Hutę. Ona jest potrzebna owszem - ma być przecież połączona z szybkim tramwajem na Kurdwanowie, ale niestety część od Saskiej na Kurdwanów to jest tak odległa przyszłość, że już wiadomo, iż skrzyżowanie Saska/Lipska będzie musiało być przebudowane jeszcze raz. Dlaczego? Bo kompletnie nie wiadomo jaki będzie przebieg odcinka na Kurdwanów.

I wiesz co? Można by tak chwile o złych decyzjach. Tutaj mowa tylko o inwestycjach w centrum, a przecież Kraków to też Bieżanów, Ruszcza, Górka Narodowa ludzie mieszkający za A4 i ich problemy.Komunikacja, budżet i parę innych spraw.

Majchrowski jest złym prezydentem tak samo jak źli byli jego wszyscy bez wyjątku poprzednicy (po 89). Nie ma ludzi z wizją, nie ma ludzi zdolnych zarządzać. On nie panuje nad jednostkami mu podległymi albo ma to w dupie. Więcej - sam nie ma wizji (albo nie umie jej sprzedać co na jedno wychodzi).

I w najbliższych wyborach, jeżeli Majchrowski przegra, to okaże się, że wybierzemy kogoś kto był jego politycznym przeciwnikiem. Kwestia zarządzania miastem będzie dla takiego kandydata nieistotna bo ważne że nie komuch.
Dzięki takiej a nie innej ordynacji nowemu lub staremu prezydentowi dobierzemy Radę Miasta składającą się z pseudo-polityków unikających jakichkolwiek trudnych decyzji (był na sali ale nie głosował), sterowanych przez kogoś z Wawy, którzy w dupie mają to co ważne dla Krakowa (ilość planów miejscowych daje pojęcie http://planowanie.um.krakow.pl/bpp/plany_g.htm), niemniej zawsze mogą się pokłócić.

Dla mnie generalnie sytuacja patowa.