Baala napisał(a):

|
Coś potrafisz konkretnie przytoczyć?
|
a choćby to, że nie mamy kompletnie ośrodków treniongowych, bazy, zapleczy. Na zachodzie trener i zawodnicy w klubie spędzają cały dzień. Bo mają tam wszystko ... W C+ ktoś wspomniał, że trzeba było wprowadzić obowiązek przeznaczania jakieś kwoty z puli od C+ na szkolenie, infrastrukturę, rozwój ośrodków szkoleniowych, szkolenia trenerów.
o trenerach zagranicznych, że i tak tu trafia 7 sort, nie ma tu takich warunków, więc też niewiele zrobi, wprowadzi. (wg mnie w tym momencie z zagranicznych tylko nasz trener może wprowadzić jakąś jakość, myśl, taktykę, sposób gry czy rywalizacji - to widać już po meczu z Jagą)
no i bardzo ważny aspekt. powstają boiska przy szkołach, orliki. a do tego trzeba trenerów, jakiejś myśli, no kur... pasjonatów! i nie za 300-500zl gdzie musi łapać 5 takich fuch żeby mu na życie starczyło ...
niestety teraz będzie tak, że dzieciaki będą miały warunki do uprawiania sportu, ale nie będą mieli chęci, ani mentorów.
ogólnie Liga wreszcie jest ciekawsza, każdy każdemu urywa punkty, mecze nie są już tak nudne, jest dużo mniej prostych błędów no i rywalizacja w zespołach o miejsce w składzie, a nawet 18. No i trochę ciekawych grajków jednak jest.
Na minus póki co takie doświadczone gwiazdki jak Radomski, Wichniarek czy Żuraw ...
A to co wyprawia Wojciechowski to już trzeba chyba jakoś ograniczyć. Rozumie, że koleś daje kasę, no ale nie może być tak, że byle Wiesiek rzuca kasą na lewo i prawo i robi cyrk. Ktoś z zewnątrz czy z zagranicy puknie się w czoło jak usłyszy słowo profesjonalizm o naszej kopanej...
Rozumie, że Bakero jest na dorobku i chce utrzymać posadę, ale trochę honoru i charyzmy trzeba mieć. Bez tego daleko nie pociągnie (jego kariera w Polonii i tak się kończy z każdym nieudanym meczem).
ps. Mina Wojciechowskiego po 3 bramce dla Korony - bezcenne

ps2. i cieszy mnie, że udało się w lidze zatrzymać takiego grajka jak Grosicki. Chłopak spokorniał, wziął się za zapierdzielanie i tylko jeszcze musi nad skutecznością popracować, bo zdarza mu się marnować sporo 200% okazji. a Jaga zrobiła dobry biznes, bo jego wartość wzrasta z każdym meczem i może odejść na pewno za dużo większą kwotę niż miał iść do Grecji.
ps3. mam nadzieję, że i Mały swoje zrozumie i skupi się na graniu, a nie gadaniu i dyskutowaniu. Bo papiery na granie ma.