rav napisał(a):

MatMario,
Oldpara podał wyżej średnią cenę 30 zł za bilet i frekwencję 20 tys. i 15 meczach w sezonie. Odniosłem się właśnie do tych założeń, zwiększając ilość meczów o 5.
Zauważ, że w Twojej wersji przy 18 mln zł przychodu ze stadionu i ok. 10 mln kosztów klub zarabia 8 mln zł. To o zaledwie o 1 mln więcej niż przed opuszczeniem Reymonta 22!!! A nie po to przenosimy się na nowy stadion za 500 mln zł, by zarabiać na nim 1 mln więcej niż przed przeprowadzką! I to przy założeniu rzeczywiście średniej frekwencji na poziomie 25 tys. (daleka droga) i 24 meczach.
Co do ilości meczów w sezonie, tak wyglądało to w ostatnich latach jeśli chodzi o mecze "u siebie":
- sezon poprzedni - 18 meczów
- 2008/09 - 23 mecze (w tym Puchar Ekstraklasy - 3 mecze)
- 2007/08 - 22 mecze (w tym Puchar Ekstraklasy - 5 meczów)
- 2006/07 - 25 meczów (w tym Puchar Ekstraklasy - 5 meczów, to był też sezon kiedy graliśmy w fazie grupowej Pucharu UEFA)
Czyli zakładając, że inwestujemy w drużynę, która jest w stanie awansować do fazy grupowej Pucharu UEFA (zwiększamy budżet) rozegramy w sezonie na własnym boisku około 20-22 meczów.
|
Ja piszę o swoim podejściu do tego tematu, wolę widzieć szklankę w połowie pełną. Tak jak zaznaczam, 18 mln było kwotą z samych meczów. Bez cateringów, biur, skyboxów (wiem że nie do sprzedania w tej chwili, ale nie sądzę aby tak tą kwestię zostawiono). Dla mnie bardziej chodzi tu o podejście, jak mówię nie mam nic przeciwko upustom za reklamę dla Wisły ale od jakiegoś poziomu np grupy LE.
I też kolejna rzecz, ten niby tylko milion więcej, to tak naprawdę wzrost innych przychodów o xxx% było do sprzedania 5000 tys kiełbas, teraz jest 15 tys , Coli szło 10 tys to teraz jest 25 itd Szalików było x sprzdanych, mamy potencjał na 3x
Dla mnie dostajemy wędkę, wędkę może lichą, krzywą ale można na nią niezłą rybę wyjąć.
Musimy zmienić podejście, na takim stadionie granie w grupie LE to MINIMUM, granie na wiosnę w pucharach europejskich powinno być traktowane nie jako wyczyn, ale coś normalnego. Dobry ciekawy mecz
JEDEN może łączyć się z przychodem wielkości
przynajmniej 1 MLN ZŁ, w grupie LM takie mecze mogą być np 2 myślę z zarobkiem 1,5 mln.
Ktoś wie ile przestrzeni biurowej jest w trybunach?