Wyświetl pojedynczy post
Oldpara
Senior Member

Od: 09.2003

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 11.09.2010, 11:20
tofik napisał(a):Wyświetl post
Najbardziej mnie wkurza, że miasto chce taki ogromny haracz za tego bubla. Czytam o ponad 5 milionach złotych ?
Duże rozczarowanie. Na co klub zarobi z tych biletów po zrobieniu opłat? Na waciki ?
Liczyłem, że stadion to będzie duży zastrzyk gotówki wzmacniający nas finansowo.
Niestety minimalną cenę za stadion określają odpowiednie ustawy. I z tego co wiem, jest to 1% wartość części sportowej, i 3% wartości części komercyjnej. To dolna granica. A więc te 5 mln to absolutne minimum.
Teraz chyba negocjacje toczą się o to, co Wisła dostanie w zamia (w jakim stopniu stadion będzie zbudowany), jaką część stadionu wynajmie, i na jaki okres itp.

Natomiast nie przesadzałbym z płaczem, że klub na tym będzie tracić, bo przecież
przy 15 meczach w sezonie, średniej cenie biletu 30 PLN i średniej frekwencji 20 tys budżet klubu zostanie zasilony kwotą 9 mln. A jak widać po cenach biletów na Koronę, będą one wyższe niż 30 PLN. Nie liczę tu zysków z częśći komercyjnej, z wynajmu Sky Boxów (też pare mln), z innych imprez (koncertów). Nie liczę też kosztów utrzymania, ale na pierwszy rzut oka widać, że się opłaca. Ale tylko ze stadionem w 100% zbudowanym, a nie tak jak mamy teraz.

Wisła jest w o tyle dobrej sytuacji, że nikt poza nią tych 5 mln nie będzie w stanie zapłacić, bo na żaden zespół nie przyjdą ludzie.
Powód: albo nie
Ostatnio edytowane przez Oldpara : 11.09.2010 o godz. 11:22.
....Głupota jest niezniszczalna i nieprzenikniona....
Odpowiedz cytując