Ela napisał(a):

Gratuluję obiektywnego spojrzenia.
17 metrów i skyboksy są winą architekta ale wygląd i akustyka stadionu wewnątrz nie są już jego zasługą.
Bardzo logiczne podejście.
Nie chciałabym być odbierana jako adwokat diabła ( w tym wypadku Obtułowicza ) ale jak czytam podobne epitety jak "niechluj, amator i idiota " to automatycznie włącza mi się instynkt obronny.
|
Jesteś adwokatem diabła

Ja nie widzę wielkiej zasługi że akustyka jest bo musi być, ani że trybuny prezentują się ok.To co miał do spartolenia to spartolił
Ela napisał(a):

A jaka była odległość od trybun za bramkami do trybuny A/B na starym stadionie ?
Czy nie przypadkiem właśnie te nieszczęsne 17 metrów ?
Bo jeśli tak, to nowe trybuny zostały zaprojektowane tak aby tą odległość utrzymać ( zachować jednocześnie proporcje stadionu ) i nie robić większych dziur mdz trybunami.
Przypominam, że A/B miało zostać i o narożnikach też nie było mowy.
|
To chyba nie tak - On zaprojektował 4 NOWE trybuny więc co by przeszkadzało by te 2 pierwsze były węższe i w przyszłości komponowały się tak ze wschodnią jak i zachodnią , by zmniejszyć odległość?
Budujesz D - ok jest dziura ale tylko względem AB i C, czyli trybun które też mają być wyburzone.Następnie buduje się nowe AB i nowe C kilka metrów bliżej murawy i zamiast kosmicznych 17.5 , mamy normalne 10 .
Jak dla mnie jest to tylko niedbalstwo i niechlujstwo + kompletna nieznajomość tematu budowy stadionu.
Dobrze że zauważyłaś że pierwsza koncepcja była taka że stadion miał być na 22 czy 23 tyś widzów i już w tej koncepcji było 17.5 metra, co jest absurdem - taka odległość przy tak małym stadionie?
Ja wiem że to już musztarda po obiedzie ale wszyscy czepili się chłopaka który nie drwi sobie z Wisły tylko z Obtułowicza, który stary stadion z bieżnią lekkoatletyczną z tego co pamiętam i stąd ta odległość, zastąpił nowym stadionem który już bieżni nie ma ale spokojnie mógłby mieć.
Zasada że stadion piłkarski to stadion stricte piłkarski, weszła już ze 20 lat temu i po to buduje się stadiony bez bieżni, by właśnie poprawić jakość oglądania meczu.Obtułowicz zrobił stadion piłkarski na wzór piłkarsko-lekkoatletycznego.Niestety.
A jak usprawiedliwić że mimo 17.5 metra, ze skyboksów z pierwszych rzędów nie widać całości murawy?Jak usprawiedliwić to że najpewniej i ze środka nie widać?