Wyświetl pojedynczy post
OSC.N.
Socios Wisła Kraków

Od: 03.2004

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 09.09.2010, 16:52
Co do aukcji...

Aukcja ul.Brożka oraz Kamus UJ w Krakowie została zakończona.
2010-09-08 13:00:00 Wykonawca ZUE S.A. złożył postąpienie. Jego wartość punktowa wynosi: 100.0 Szczegóły oferty 2010-09-08 12:57:01 Wykonawca STRABAG Sp. z o.o. złożył postąpienie. Jego wartość punktowa wynosi: 91.6166618382 Szczegóły oferty 2010-09-08 12:55:46 Wykonawca BUDIMEX S.A. złożył postąpienie. Jego wartość punktowa wynosi: 100.0 Szczegóły oferty 2010-09-08 12:54:05 Wykonawca STRABAG Sp. z o.o. złożył postąpienie. Jego wartość punktowa wynosi: 68.4287052205 Szczegóły oferty 2010-09-08 11:24:37 Wykonawca ZUE S.A. złożył postąpienie. Jego wartość punktowa wynosi: 100.0 Szczegóły oferty 2010-09-08 10:07:56 Aukcja ul.Brożka oraz Kamus UJ w Krakowie została otwarta.
2010-09-08 10:00:00
https://aukcje.uzp.gov.pl/index.php/...sid/A-203-2010

Jak z tego wynika, ZUE złożyło ofertę o wartości 156mln200tys PLN

Licytowali jak widać tylko Strabag, Budimex i ZUE. Wg moich informacji, drugie Konsorcjum pod względem ceny po otwarciu ofert, tj. Ziajka+Pro-Tra Building zostało odrzucone ze względów formalnych i nie mogło przystąpić do aukcji, natomiast pozostali jak widać nie byli zainteresowani wykonaniem za tą cenę. Jest teraz jednak inny problem, gdyż odrzucone Konsorcjum złożyło odwołanie do Warszawy i jeśli zostanie ono uwzględnione, to aukcja będzie musiała być powtórzona. Mam nadzieję jednak, że to nie nastąpi, nie tylko ze względu na przeciągnięcie się terminu rozpoczęcia prac, ale również dlatego, że opinia o wrocławskich firmach Ziajka i Pro-Tra Building (należących do jednego właściciela) nie jest najlepsza.

Mam więc nadzieję, że to jednak ZUE będzie budować. Stali się co prawda niejako monopolistą na rynku budowy torowisk i trakcji, co może nie jest najkorzystniejsze, zwłaszcza w dłuższej perspektywie, kiedy "wytną" całą konkurencję, ale póki co robią najlepiej i najtaniej, więc nie ma co narzekać. Warto zwrócić uwagę, że pierwszy odcinek tramwaju na Golikówkę oddali na miesiąc przed planowanym terminem, pomimo tego, że ich budowa znajdowała się bezpośrednio na terenach dotkniętych majową powodzią, którą to powodzią w związku z opóźnieniami zasłaniają się w tym momencie wszyscy wykonawcy w Krakowie, nawet tak oddalonych inwestycji jak Rondo Ofiar Katynia, czy ul. Długiej.

Pozostali członkowie Konsorcjum ZUE, to bodajże Tor-Krak, czyli też firma z Grupy ZUE oraz Energopol, jedna z lepszych w Krakowie firm specjalizujących się w robotach ziemnych i podbudowach, więc myślę, że jeśli inwestycja ze strony ZIKiT jest dobrze przygotowana (o co można się jednak obawiać patrząc na inne inwestycje), to nie powinno być tu problemów co do terminów i jakości. Myślę, że ZUE po prostu przyjęło taką taktykę na przetargu. Wiedząc, że jest to aukcja, specjalnie wyszli z wysoką ofertą, żeby nie odkrywać wszystkich kart i nie dawać konkurencji czasu do szukania tak dużych oszczędności, a potem zalicytowali cenę o jaką od początku im chodziło.

pozdr
BEZ PODPISU...
Odpowiedz cytując