Ela napisał(a):

|
Krytykować każdy może, pod warunkiem, że jest to krytyka merytoryczna i tak jak wspomniałeś rzeczowa. I z klasą. To jak dla mnie był tekst mający na celu tylko i wyłącznie ośmieszenie kolegi z branży. Świadczy o tym przyczepienie się do owych 17 metrów i wizualizacje z kortami, basenami i torem do formuły 1. Dosyć niski poziom dowcipu zresztą.
|
Spokojnie ten stadion krytykowano już od kilku lat. Słyszeliśmy wówczas zapewnienia, że dziennikarze i wszyscy krytykanci są architektonicznymi ignorantami względnie mają nieprawdziwe dane na temat obiektu. Teraz nie ma dyskusji na temat planów i projektu - na żywo widać że murawa jest skandalicznie daleko, a i tak nie widać jej ze skyboksów.
Nie podał.
Cytat:
|
Oczywiście, że można porównywać z wieloma stadionami i zawsze znajdzie się jakiś, który będzie lepszy.
|
Nawet każdy ostatnio wybudowany w podobnej cenie.
Cytat:
|
Natomiast irytuje mnie niedostrzeganie pozytywów i ciągłe wałkowanie tego samego oraz przyczepianie się do spraw mało istotnych.
|
Zmarnowanie kilkudziesięciu milionów euro to sprawa mało istotna? To co jest istotne?
Cytat:
|
Co do pozytywów : z tego co przeczytałam po meczu z Australią - to świetna akustyka
|
To akurat nie jest specjalne osiągnięcie, a jak będzie przekonamy się po 1. meczu przy 4 trybunach. Nie opieraj swoich (dosyć kategorycznych) opinii na tym co przeczytałaś, lepiej sprawdzić organoleptycznie.
Cytat:
|
wygląd stadionu wewnątrz ( wrażenie zwartego "kotła" )
|
Jakiego znowu kotła? Przy okrąglaku jest dziura, dach jest niepołączony, trybuny są daleko. To akurat jedyny stadion z budowanych 30-tysięczników w Polsce, który nie ma zwartej konstrukcji.
Cytat:
|
projekt dachu ( taki prosty, industrialny i wydaje się, że solidny ), wykończenie wnętrz też chyba nie jest najgorsze.
|
Nadal nie rozumiesz - za takie pieniądze ten dach powinien zwalać z nóg z perspektywy kopca, a wykończenie wnętrz, umówmy się - jest niespecjalne (szyby w toaletach to jakaś paranoja). Wyszukiwanie pozytywów zostawmy sobie może na moment, w którym zakończona zostanie cała inwestycja, a stadion zostanie oficjalnie przekazany. Na razie ucieka Ci kilka ważnych faktów, które określasz jako "nieistotne". Prosty przykład to skybox - kto wykupi miejsce za kilka tysięcy złotych na sezon, z którego nie będzie widać murawy? To nie Ty na tym stracisz, nie ja, nie Majchrowski ani jego świta tylko klub.
Cytat:
Co jest nieprawdą ?
Że najpierw dostał zlecenie tylko na dwie trybuny a potem dopiero na całość stadionu ?
|
Zlecenie dostał na projekt całego stadionu, a jego budowa miała być realizowana etapami. Skąd znowu te dziwne historie?
Cytat:
|
Tyle, że powinno się skupić na rzeczach istotnych. A nie na wymyślaniu ile wspaniałych obiektów zmieści się na 17 metrach.
|
No to pytam - co jest istotne? Jeśli fakt że ten stadion po prostu jest to, z całym szacunkiem, z takim podejściem na telebimy będziemy czekać następne 20 lat bo można nam będzie każdy bubel wcisnąć.