kubawislak napisał(a):

Mam plage kontuzji w dodatku to podstawowi zawodnicy. 3 z nich ma naciągnięte ścięgno podkolanowe, a dwóch innych skręcony staw kolanowy. Urazu chyba wszyscy nabawili się podczas meczów. Czy wynikiem tego rodzaju kontujze mogą być spowodowane nieodpowiednim treningiem? Jeżeli tak to co dokładnie
|
Czasami tak się zdarza. przez pół roku będą 1-2 kontuzje, a przyjdzie czas, że 10 zawodników będzie kontuzjowanych. Oczywiście możesz zmniejszyć ryzyko kontuzji na dwa sposoby:
- zmniejsz agresje - jak grasz agresywnie, to ryzyko kontuzji jest większe
- trening. Obniżaj natężenie treningów w trakcie sezonu, im bliżej końca, tym mniejsze. Ja w trakcie sezonu mam na maksymalnie średnie. Staraj się nie przesadzać z siłą i aerobikiem. Niech będzie to średnie natężenie dla wszystkich zawodników. Obrona, bramkarze więcej niż inni. Atak, skrzydłowi trochę więcej aerobiku od pozostałych. Przed sezonem obniż ogólne natężenie np. do maksymalnie lekkie i zwiększ siłę i aerobik tak, aby ogólne natężenie było na maksymalnie wysokie. Czyli siła i aerobik natężenie mocno dla każdego. Stosuj to przez jakieś 2- 3 tygodnie, tak aby co najmniej tydzień przed startem ligi wrócić do normalnych treningów. Oczywiście staraj się grac dużo treningów, najlepiej co 3-4 dni, ale stosuj dużą rotacje. Jak zawodnik ma kondycje na 70%, to nie każ mu grać całego meczu i ściągaj od razu zmęczonych. W ten sposób dobrze przygotujesz zespół do długiego sezonu, nie będą się za bardzo męczyć, obniżysz ryzyko kontuzji. Ale z tymi kontuzjami, to rożnie bywa. Tak jak wcześniej pisałem, czasem przychodzą plagi i nic z tym nie zrobisz. Musisz to przeczekać.
Ja stosuję taką strategię i jestem z tego zadowolony

Oczywiście jak chcesz, to mogę Ci przesłać swój trening, ale jak masz czas i ochotę, to polecam samemu pokombinować.