Wyświetl pojedynczy post
gianbuffon
Senior Member

Od: 08.2006

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 06.09.2010, 01:40
kubawislak napisał(a):Wyświetl post
Mam plage kontuzji w dodatku to podstawowi zawodnicy. 3 z nich ma naciągnięte ścięgno podkolanowe, a dwóch innych skręcony staw kolanowy. Urazu chyba wszyscy nabawili się podczas meczów. Czy wynikiem tego rodzaju kontujze mogą być spowodowane nieodpowiednim treningiem? Jeżeli tak to co dokładnie
Czasami tak się zdarza. przez pół roku będą 1-2 kontuzje, a przyjdzie czas, że 10 zawodników będzie kontuzjowanych. Oczywiście możesz zmniejszyć ryzyko kontuzji na dwa sposoby:
- zmniejsz agresje - jak grasz agresywnie, to ryzyko kontuzji jest większe
- trening. Obniżaj natężenie treningów w trakcie sezonu, im bliżej końca, tym mniejsze. Ja w trakcie sezonu mam na maksymalnie średnie. Staraj się nie przesadzać z siłą i aerobikiem. Niech będzie to średnie natężenie dla wszystkich zawodników. Obrona, bramkarze więcej niż inni. Atak, skrzydłowi trochę więcej aerobiku od pozostałych. Przed sezonem obniż ogólne natężenie np. do maksymalnie lekkie i zwiększ siłę i aerobik tak, aby ogólne natężenie było na maksymalnie wysokie. Czyli siła i aerobik natężenie mocno dla każdego. Stosuj to przez jakieś 2- 3 tygodnie, tak aby co najmniej tydzień przed startem ligi wrócić do normalnych treningów. Oczywiście staraj się grac dużo treningów, najlepiej co 3-4 dni, ale stosuj dużą rotacje. Jak zawodnik ma kondycje na 70%, to nie każ mu grać całego meczu i ściągaj od razu zmęczonych. W ten sposób dobrze przygotujesz zespół do długiego sezonu, nie będą się za bardzo męczyć, obniżysz ryzyko kontuzji. Ale z tymi kontuzjami, to rożnie bywa. Tak jak wcześniej pisałem, czasem przychodzą plagi i nic z tym nie zrobisz. Musisz to przeczekać.
Ja stosuję taką strategię i jestem z tego zadowolony Oczywiście jak chcesz, to mogę Ci przesłać swój trening, ale jak masz czas i ochotę, to polecam samemu pokombinować.
Ostatnio edytowane przez gianbuffon : 06.09.2010 o godz. 01:46.
Odpowiedz cytując