Nie musisz robić skanów, wystarczy zapytać Zaborniaka.
Cytat:
|
nie wiem co sie stało z Championami i zupełnie mnie to nie interesuje tak samo jak nie interesuje mnie milion innych drużyn które kiedyś grały w piłkę.
|
A powinno. Bo jeśli chcesz podważyć date założenia Resovii, to przede wszystkim powinieneś podważyć rolę Championów, jaką obecnie odgrywają w historii Resovii. A fakt jest taki, że drużyna ta istniała w 1906 roku.
Cytat:
|
już nie mówiąc o tym że raz sie powołują na Chempionów a innym razem że Resovia wyłoniła sie z Czerwono - Czarnych itd itd itd
|
Może to ta sama drużyna? Przecież obok oficjalnych nazw funkcjonowały nazwy potoczne.
Cytat:
|
ps co do Pana Zborniaka. jak ja pan Iksiński napisze że Wisła zgłaszała swoj mecz 1600 roku do króla to każdy historyk piłki ma pytać się mnie na czym to oparłem i udoadniać że to nie prawda czy może ja powieniem jakoś udowdnić to
|
Gdyby nie było w tym długoletniej tradycji i jakichś tam przesłanek (w temacie np. księga Pogoni, Championi) to owszem Ty.
Dagobert. Dyskusja nie ma sensu ponieważ Ty stoisz przy swoim, ja przy swoim. Jak stwierdziłem na początku , nie masz nieograniczonej wiedzy w tym temacie więc nie przekonasz mnie do swojego stanowiska.
Podsumowując, owszem Resovia ma słabe podstawy do tego, by uważać za datę powstania klubu rok 1905, ale niestety, nie dostałem w tym temacie jednoznacznej odpowiedzi, że to bzdura, jak stwierdził Dagobert.
Z jednej strony mamy kikudziesięcioletnią tradycje potwierdzoną przez prof. S. Zaborniaka, z drugiej natomiast anonimowych ludzi (m.in. Dagobert), którzy po kilkudziesieciu latach próbują ta tradycję podważyć.
Wnioski pozostawiam pozostałym czytelnikom.
Z mojej strony koniec dyskusji w tym wątku.
Odpowiem jedynie w wątku "Cracovii Kraków" jeśli ktoś mi będzie chciał znowu wmówić, ze czegoś takiego nie ma.