Wyświetl pojedynczy post
Dagobert
Senior Member

Od: 09.2009

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 31.08.2010, 14:17
o rany no i jak mam wytłumaczyć i udowodnić coś czego nie ma
masakra...
ale spróbuje
ani klub ani kibice Resovi ani żadne inne mi dostępne źródła nie podają:
- nazwisk pierwszych zawodników, założycieli, trenerów czy działaczy
- nie ma odznak, dyplomów, zdjęć, notek w prasie, innych zapisków np w kronikach miejskich sugerujących że odbył się jakiś mecz, lub powstała drużyna.
-nie ma żadnych wspomnień, pamiętników, relacji z meczów w których była była by zawarta data 1905. (łopatologicznie prf Wilczyński napisał że Wisła powstała na wiosne 1906 a Resovia, jej kibice, i znane mi źródła nie przytaczają żadnych takich pamiętników).

w księdzie Pogoni jest taki wpis bo już wtedy przyjęto UMOWNĄ date powstania klubu na 1905 i nie jest to w żaden sposób zweryfikowane.
- drugi dowód to tzw prawidła gry w piłkę nożną na rok 1904. o ile nie bierzemy autora za jasnowidza to ciężko to uznać za dowód powstania klubu rok później.
Resovia ogólnie chce sobie przypisać ciągłość po wszystkich grupkach i grupach grających w Rzeszowie w tym czasie w piłkę. ale nie ma żadnego zapisku, wspomnienia czy innego dowodu że (łopatologicznie) chłopaki z chempionów usiedli po meczu i zmienili nazwe na Resovia.

skoro ani ja (to nie dziwne) ani kibice Resovi ani jej działacze ani historycy rzeszowscy nie dotarli do takich dokumentów to zakładam że nie istnieją.

jak mam Ci udowodnić że nie istnieją inaczej? co mam więcej udowadniać

tradycja nie jest żadnym dowodem co pokazałem absurdalnym przykładem że gdyby teraz zarząd by sobie ustalił date powstania Wisły w 1900 roku to za 50 lat taką mielibyśmy tradycję co jednak nie byłoby dowodem
aaaaaaaaa
jak tego nie rozumiesz to cieżko z Toba wiecej gadać

słowem Resovia nie może w żaden sposób udowodnić że ich tradycja ma potwierdzenie. żadnych wspomnień, żadnych nazwisk, żadnych wycinków prasowych, żadnych innych dokumentów potwierdzających tą tradycje !!!!!!
Ostatnio edytowane przez Dagobert : 31.08.2010 o godz. 14:19.
Odpowiedz cytując