Wyświetl pojedynczy post
rw88
Senior Member

Od: 01.2010

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 30.08.2010, 09:57
Marszałek napisał(a):Wyświetl post
Oddali w sumie 25 % swojej siły ofensywnej oraz najbardziej nieszablonowego grajka w swoim zespole. Dobrze to rokuje przed meczem z nami.
Przesadzasz. Ze Śląskiem Grosik nie pokazał zbyt wiele, z Bełchatowem poza jedną, ładną asystą również dużo szumu i niewiele konkretu, z Lechią wszedł na ostatnie 20 minut i nic, teraz dopiero zaliczył pierwszy mecz w tym sezonie ligowym na bardzo dobrym poziomie, ale dopiero wchodząc na podmęczonego rywala. Siłą Jagi jest właśnie drużyna, szeroka i wyrównana kadra. Nie sądzę, żeby odejście Grosickiego bardzo znacząco osłabiło tą drużynę, chociaż niewątpliwie jest to osłabienie, to już na jego miejsce szykowany jest młody zawodnik o podobnej charakterystyce czyli Makuszewski, zdążył się już dobrze do drużyny wprowadzić Kupisz.

Jestem pewien, że w dalszym ciągu jest to drużyna, która może sprawić niespodziankę i powalczyć o pierwszą trójkę, razem z Polonią i o dziwo (przynajmniej dla mnie) z bardzo dobrze poukładanym Bełchatowem, mającym prosty i skuteczny pomysł na grę - zagęszczenie środka pola dwoma defensywnymi pomocnikami zabezpieczającymi tyły i jednym kreatorem gry, którego zadaniem jest rozprowadzanie akcji do skrzydeł, wraz z oczywiscie próbami gry piłek prostopadłych do napastników i bocznych pomocników, ale główna siła tej drużyny to gra skrzydłami z zawodnikami jak narazie perfekcyjnie dośrodkowującymi do Żewłakowa (dorobek Wróbla i Małkowskiego to łącznie w tym momencie 1 gol i 6 asyst), jednego z najlepiej grających głową polskiego napastnika w ostatnich 10-ciu latach - przypomina mi się od razu jego najlepsza dotychczas przygoda z piłką, czyli sześć sezonów w Excelsior Mouscron, gdzie dokładnie tak samo wykorzystywano jego walory w sposób perfekcyjny. Można powiedzieć, że Bartoszak wprowadził do GKS-u książkowy model polskiej myśli szkoleniowej mniej więcej od MŚ2002 aż do E2008, kiedy to właśnie te 4-5-1 sprawdzało się w wykonaniu naszej kadry perfekcyjnie, dzięki czemu wykorzystywaliśmy w pełni piłkarski potencjał, który posiadaliśmy. Jak widać, w GKS-ie też sprawdza się to jak narazie z bardzo dobrym skutkiem.
Odpowiedz cytując