Nawet na stronie Resovii możemy przeczytać że data 1905 'ma charakter umowny' , co myślę że kończy dyskusję
http://www.najstarsiwpolsce.pl/pl/strona/historia,1
Nie są w stanie w żaden sposób obronić tej daty, z drugiej strony nie ma w pl futbolu jakiś kryteriów, które trzeba by spełnić, by oficjalnie móc być klubem z takiego bądź takiego roku.Domyślam się że wiele klubów ma lekko naciągane 'urodziny'.
Jak to potraktować?To już chyba każdy na swój sposób.Ja uważam że mimo wszystko dobrze że nasi zagrają w Rzeszowie i to jest nobilitacja dla nas że proszą Wisłę o bycie 'gwiazdą dnia' a nie to że Wisła godząc się na granie, pluje w twarz naszym kibicom i podpisuje się pod tym że Resovia jest starsza.
Ale to tylko moje zdanie - w ogóle takie tematy w stylu 'kto ma dłuższego' nigdy mnie nie jarały.OK - dobrze by było gdyby historia każdego klubu była jasna i przejrzysta, tyle że lata robią swoje a po drugie to wszystko jest 'umowne'.Moim zdaniem nie jest zadaniem klubu by bawić się w badacza historii a jest to zadaniem kibiców i tu sprawa jest jasna.Nie tylko w Krakowie ta data Resovii jest kwestionowana i będzie, nie zależnie od tego czy zagramy z nimi czy nie.