Wyświetl pojedynczy post
Rosomak
Senior Member

Od: 08.2004

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 28.08.2010, 22:59
Dagobert napisał(a):Wyświetl post
Rosomak napisałeś, że ja daje argument "nie bo nie" to nie prawda. powtarzam nie ma dowodu na to, że Resovia powstała w 1905 roku. nie ma żadnego materialnego potwierdzenia na istnienie klubu w 1905. nie ma żadnych notek w policyjnych archiwach, nie ma składów drużyn, nie ma nazwisk prezesów, nie ma notek prasowych, nie ma statutu, nie odznaki, nie ma żadnych innych dowodów. jak mi pokażesz tą notke na policji to porozmawiamy.
Tak, tak właśnie to odebrałem.
Jesteś osobą anonimową a zatem nie jesteś żadnym autorytetem bym mógł Ci dać wiarę, do informacji podawanych przez osoby anonimowe należy podchodzić krytycznie. Jako "anonim" powinieneś rozbudować i uzasadnić, to do czego chcesz przekonać obserwatorów wątku.
Jeśli był byś jakimś autorytetem, np. Gowarzewskim, wówczas mógł bym zdecydować się na przyjęcie nieuzasadnionego stwierdzenia, że bzdurą jest datowanie powstania Resovii na 1905 r. ze względu na brak dokumentów.

Cytat:
co do argumentu że dowodem na założenie klubu jest notka w innym klubie po 25 latach to oprócz tego że to dość niedorzeczne to Cracovia np swoje 20 lecie obchodziła w 1927 roku a 25 lecie w 1932 i czy to jakiś dowód na cokolwiek?
Niedorzeczne? Hmmm...
Ja np. dałbym się poćwiartować za prawdziwość mojej relacji, którą przedstawiłem w poprzednim wpisie. No jedynie mógł bym zastanowić się nad liczbą uczestników, gdzie nie będąc pewnym wolał bym ją zaniżyć do 40-60.

A Cracovia, owszem, to dowód na to, że obchodziła jubileusze właśnie w tych latach, gdybyś rozbudował ew. podał źródła byłby to dowód na coś jeszcze...

Cytat:
i nie imputuj mi że rzekomo zjawiłem sie po wielu latach i zacząłem coś podważać po prostu mówie jako historyk pasjonat chce znać dowód. w wypadku Wisły dowodem jest notka prasowa i tyle. w wypadku Resocvii nie ma takiego dowodu, co więcej zdaje się że była to drużyna widmo bo się założyła i pare lat ukrywała skoro nie przetrwało nic na jej temat.
No jak to? Przecież napisałeś, ze to bzdury więc tak to wygląda (patrz: pierwsze zdanie)

Cytat:
jak mi znajdziesz dowód, jak historia Resovii będzie tak dobrze udokumentowana jak Wisły to chętnie im przyznam racje jako, że znam pare osób z Rzeszowa i naprawde je lubie i nie byłby to dla mnie problem.
Nie znajde Ci dowodu, bo nie mam zamiaru go szukać.

Cytat:
i co do tej książki. nie ma tam żadnego dowodu na to że w 1905 roku ktoś rejestrował Resovie na policji. nie ma dowodów na to że Resovia powstałą z Chempionow. sa tezy poszlaki i pewne historyczne chciejstwo nic więcej.
No, zacząłeś coś uzasadniać...
Ja nie czytałem więc będę musiał Ci uwierzyć na słowo.

A zatem przybliżamy się do stwierdzenia, ze Resovia nie ma żadnego dokumentu (w sensie pojęcia Dagoberta) na istnienie tego klubu w 1905 roku.
Pozostaje więc informacja z księgi Pogoni Lwów i zapewne przekazywane z pokolenia na pokolenie wspomnienia.

A propos Championów, z kim oni grali w 1906 (poprosił bym o źródło)?

Ps. Jedno jest w sumie budujące w tej dyskusji, z kontekstu wynika, ze nie uznajesz rzekomej tzw. "fuzji" Wisły z Cracovią w 1907 roku.
Ostatnio edytowane przez Rosomak : 28.08.2010 o godz. 23:08.
BIAŁA GWIAZDA NA KOSZULKI!
Odpowiedz cytując