Wyświetl pojedynczy post
zulu2001
Junior Member

Od: 08.2010

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 22.08.2010, 19:45
Śledzę ten temat od jakiegoś czasu i nie mogę wyjść z podziwu dla ludzi związanych z tym projektem, jak z jednej strony partacza i opóźniają prace a z drugiej strony wykrecaja się od jakiejkolwiek odpowiedzialności i "brutalnie" mydlac oczy ludzia czym tylko się da... Nawet za czasów PRL tak nie było... Nawet to śmieszne jest trochę a trochę żałosne i smutne. To tylko sprawia iż kolejny projekt który miał szanse być czymś wielkim będzie następnym przykładem ze w Polsce. A w szczególności co stwierdzam z wielkim bólem serca w krakowie, robi się wszystko "na pól gwizdka" i na przyslowiowy "odperd...."

Ale wracając do meritum. Całe swoje zawodowe życie zajmowałem się i zajmuje nadal zabezpieczeniem przeciwpozarowym roznego rodzaju obiektow. W związku z tym mam pare uwag z tym faktem związanych:
1. Wyczytalem tutaj ze w związku ze zmianami w prawie projektant został zmuszony na poprawki projektu które dotyczyły głownie tegoż zabezpieczenia... Po pierwsze chciałbym wiedzieć jakie to zmiany w prawie zaszły (ja o żadnych nie wiem a temat znam biegle) i kiedy i dlaczego kosztami został obciążony urząd miasta (czyt. Podatnicy) i dlaczego zmiany były tak cholerdalnie wysokie.

2. Jedna z trybun ma "gołe" wnętrze, bez wykończenia i klatek schodowych nawet!!! Prawnie rzecz biorąc osoba która dopuściła coś takiego do użytkowania złamała prawo i powinna zostać pociagnieta do odpowiedzialności... Podobnie jak i właściciel obiektu czyli miasto które za to odpowiada... Jeżeli nidaj Boże na tej trybunie coś by się stali np. Pożar wtedy jakby pan prezydent to tłumaczył...? Brakiem współpracy z klubem Czy brutalizmem życia codziennego... Przypomnę tylko ze taka sytuacja trwała pare lat... Aż dziw bierze ze żadna służba na to nie zwróciła uwagi obiekt na który wchodzi pare tysięcy musi być zabezpieczony ppozarowo i na wypadek ewakuacji a on nawet klatek schodowych nie ma!!!!! Tak jak pisałem ze na pól gwizdka wszystko to w tym przypadku jest to działanie w 100% nilegalne i co wiecej nibezpieczne z pkt widzenia zabezpieczenia imprezy masowej jaka jest np. Mecz piłkarski.

3. Pamiętacie zamieszanie związane z oddaniem terminala na Okęciu? Chodzlo o dosłownie pare szczegółów. Ale prawo budowlane szczególnie w tej kwesti, dużych obiektów po tragedi halii wystawowej w Katowicach jest dość surowe i skrupulatne... W związku z tym twierdze ze kibice i piłkarze Wisły nie wrócą jeszcze długo na swój stadion z powodu niekompetencji Um, projektanta i wykonawcy. Gwarantuje wam ze wszyscy oni zdają sobie sprawę jak głęboko są w dupi...... I teraz skupiają się na zatarciu wszystkich niedociagniec i znalezieniem winnych... Oczywiście poza samymi. Na towszystko potrzebna jest kasa stad tez TNS gdzie się da i wymyślają pseudopowody aby wyciągnąć z podatników ile się da...

4. Projekt budowy stadionu Wisły jest projektem mista a wiec podlega pod ustawę o zamówieniach publicznych. W związku z tym wszystkie rzeczy od momentu ogłoszenia przetargu aż do momentu oddania obiektu do użytkowania podlegają jej przepisa. Wszystkie opóźnienia wszystkie dodatkowe koszty i odstąpienia od pierwotnych założeń (wymieniane przez forumowiczow powyżej) podlegają wyjasnieniu. Ja z racji swojej pracy i doświadczenia z cała odpowiedzialnością mogę stwierdzić ze przynajmniej odnośnie zabezpieczenia ppo prezydent projektant i wykonawca kłamią i łamią prawo. I stanowczo protestuje aby bardzo ważny aspekt każdej budowy jakim jest zabezpieczenie ppo, był wykorzystywany do wyciagniecia wikszej liczby publicznych pieniędzy. Kwestia zabezpieczenia ppo jest bardzo wazna i powinna być uwzgledniona w pierwotnym projekcie jezeli pjojekt w tej kwesti był nikompletny a da się to łatwo sprawdzić pan projektant złamał prawo budowlane i domaganie się milionów złotych na "poprawki" graniczy z hamstwem.

5. W odpowiedzi na jedna z interpelacji radnego olszowki wyczytalem ze kontrole nad tym projektem sprawuje ta instytucja od tramwajowej i mostów. To samo stwierdzenie jest śmieszne ale nie o tym chce pisać. Chciałbym wiedzieć jak oni to technicznie robią bo opóźnienia gonia opóźnienia projekt codziennie jest okrajany a dzięki normalnym ludziom pokazywane sa niedociagniecia i buble... A gwarantuje jakby ktoś kto na rzeczy się zna przeszedł się po obiekcie z projektem stadiony to znalazlby dużo wiecej bubli... Co oni tam robią Dlaczego nie było tak jak to miało miejsce we Wrocławiu gdzie z powodu opóźnień i wolnego tepa prac zrezygnowano z wykonawcy i teraz dostaną jeszcze odszkodowanie Dlaczego u nas nic się nie dzieje a każde opozoznienie jest motywowane w sposób brutalnie hamski. Przypomnę tylko ze oświetlenie miało być gotowe 11 sierpnia. Dlaczego nie jest nikt nie wiem ale pewnie jak ta pani od brutalizmu znajdzie coś na Wikipedii ciekawego to napewno wszyscy się dowiemy... Jeden wielki nielegalny żart!! "a kto za to płaci Ja płace pani płaci wszyscy płacimy.. ."

6. Hamstwem tez muszę nazwać zachowanie tej pani zapomniałem nazwiska od brutalizmu i architektury z tym związanej.... W tym przypadku to się nawet ubawilem przypomnialy mi się czasy PRL kiedy każda budowa nieważne jaka musiała mieć jakaś "podbudowe ideologiczna" teraz różnica polega na tym ze nie ma PRL a my dzięki m.in temu forum możemy wyglosic swój sprzeciw. Jeżeli to zostanie tak o bez żadnej reakcji nikogo żadnej instytucji znaczy ze żyjemy w państwie totalnego brutalnego bezprawia i równie dobrze możemy się przeprowadzić do mozambiku z całym szacunkiem dla miszkancow mozambiku.

Wszyscy tutaj walczą o sprawiedliwość i równe traktowanie, polecam wam dwie strony:

Budowa stadionu legii i craxy

Polecan ogladnac zdjęcia tak dzień po dniu i zaobserwować jak wszystko się zmienia jak rośnie, a potem proszę to wszystko odnieść to stadionu Wisły który jest budowany od 2006 roku jak dobrze pamietam.
Można zobaczyć jak powinna wyglądać budowa i jak można budować szybko ibezpiecznie. Jak się tylko chce. Jako kibic Wisły stanowczo protestuje przeciwko tak "brutalnemu" traktowaniu nas nikt na to nie zasłużył a tracą wszyscy bo grubo ponad pól milirda złotych zapłacą wszyscy nie tylko kibice ale i normalni ludzie którzy z piłka nie majanic wspólnego.
Odpowiedz cytując