|
"Specjalnie obejrzeliśmy mecz Legia - Cracovia raz jeszcze (tzn. oglądamy w tym właśnie momencie, jest 50 minuta). I co? W 45 minucie i 28 sekundzie Marijan Antolović złapał piłkę i trzymał ją w ręku przez kolejne osiem-dziewięć sekund. Dlaczego wtedy nie było rzutu wolnego pośredniego? W końcu "przepis to przepis". Dlaczego Stefański zlekceważył zasady gry? Bo co, głupio było zagwizdać? Kibice zjedliby go żywcem? No tak."
"Ale dodajmy, że Cabaj dłużej niż przez 6 sekund trzymał piłkę w 2 minucie i 17 sekundzie (9 sekund), 7 minucie i 43 sekundzie (8 sekund), 20 minucie i 30 sekundzie (15 sekund), 20 minucie i 55 sekundzie (9 sekund), 38 minucie i 55 sekundzie (10 sekund). Dlaczego wtedy Stefański nie reagował? Dlaczego zagwizdał dopiero, gdy chodziło o ostatnią możliwą szansę dla Legii na zwycięstwo? Dlaczego postanowił zabłysnąć w takiej chwili? Mógł wydłużyć mecz o kolejną minutę, nikt nie miałby żadnych pretensji. Ale on dał prezent - bo inaczej tego nazwać nie można. Przepisy są jednakowe w pierwszej i w ostatniej minucie. Stosowanie ich wybiórczo prowadzi do kontrowersji (albo raczej skandali)."
by weszlo
Nie ogladałem meczu bo była u mnie akurat burza ale jezeli wczesniej sedzia nie zareagowal na dluzsze przetrzymywanie pilki przez Antolovicia to nie powinien tez reagowac w koncowce. Nie powiem, ze porazki Cracovi mnie nie ciesza ale jak to mialo byc z "duchem gry" wedlug przepisow to ja nie mam pytan. Jak sie nie reaguje wczesniej na takie cos to sie nie reaguje w koncowce. Mozemy mowic co chcemy - sedzia chcial sie pokazac i sie pokazał. Ciekawe co powiedza w Warszawie jak ze Slaskiem bedzie podobna sytuacja bo po wczorajszym wyczynie sa z tego powodu bardzo zadowoleni. A Ulatowskiemu sie nie dziwie, ze sie tak zachowal na konferencji po meczu bo kogo w takiej sytuacji by nerwy nie poniosły.
Pan Jotka głownie mi chodzi tutaj o pojecie "z duchem gry" bo jak juz o tym mowimy to sie kara wszystkie takie sytuacje i nie wazne, czy w 10 minucie spotkania czy w 90 minucie - sedzia powinien byc konsekwentny a jak konsekwentny nie jest to znaczy, ze nie powinien sedziowac.
Powód: dopiska
Ostatnio edytowane przez mitmichael : 17.08.2010 o godz. 07:19.
|