Wyświetl pojedynczy post
rw88
Senior Member

Od: 01.2010

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 16.08.2010, 12:09
RALFO napisał(a):Wyświetl post
z tym trenerem to trochę potrwa bo brak chętnych samobójców do objęcia źle przygotowanej i kompletnie nic nie grającej drużyny,no może Stefan byłby chętny bo zawsze zdąży dziabnąć ze 2 wypłaty zanim wyleci
A ja patrzę na to z zupełnie odwrotnej strony. Dla klasowego szkoleniowca wymogi do osiągnięcia czegoś w naszej lidze są bardzo niskie, czyli dobre przygotowanie fizyczne, nakręcenie zawodników do cięższej pracy (jak nie prośbą to groźbą) i poukładanie gry defensywnej całego zespołu - czyli to co obserwujemy teraz w Polonii, a za granicą jest to mniej więcej poziom taktyczno-fizyczny prezentowany przez tamtejsze drużyny młodzieżowe. A dokładając do tego poprawnie dopracowane stałe fragmenty gry to szansa na mistrza wzrasta jeszcze bardziej.

Tu nie trzeba nawet wdrażać specjalnych schematów ofensywnych jak w ligach zachodnich (już całkiem pomijam stosowanie skomplikowanych, kreatywnych rozwiązań akcji), taka Polonia w ofensywie (przynajmniej w dwóch pierwszych meczach) bazuje głównie na indywidualnych umiejętnościach Bruno, Mierzejewskiego, po części Smolarka i Sobiecha, plus heroiczna (głównie fizyczna) praca w przodzie Gołębiewskiego. Przecież składne akcje Polonii z wymianą np. 4-5 podań z jednym/dwoma kontaktami z użyciem wymiany pozycji w biegu, gry bez piłki można policzyć na palcach pół ręki, nie widać, żeby grali w ofensywie dobrze przygotowanymi schematami taktycznymi, a i tak chyba wszyscy jesteśmy zgodni, że ta drużyna prezentuje się co najmniej bardzo dobrze i będzie silnym kandydatem do walki o tytuł. Mają bardzo dobrych, solidnych obrońców ogranych w naszych realiach, równie solidnych defensywnych pomocników i co ważne wszyscy prezentują równy poziom, każdy ma swojego konkurenta i walka o skład trwa cały czas, nikt nie może być pewny gry, nawet Andreu, Smolarek czy Sobiech.

Dużo osób z Polonii się może śmieje, może ją lekceważy, ale pod wieloma względami jest to aktualnie najsensowniej budowana polska drużyna piłkarska, podobnie jak Śląsk i Jagiellonia, a w troszkę mniejszym stopniu można to powiedzieć też o Koronie i Widzewie. Weźcie też pod uwagę, że w Wiśle, Polonii, Legii, Śląsku i Lechu (po odejściu) nie ma wielkich indywidualności, potencjały kadrowe wszystkich tych drużyn są porównywalne, więc mistrzostwo zdobędzie drużyna najlepiej poukładana przez trenera, grająca najsolidniej, a nie najpiękniej. Dobrym przykładem jest w naszej lidze Jaga, która z mimo wszystko przeciętnym potencjałem kadrowym ma trenera, który potrafił zbudować drużynę będącą piłkarsko na poziomie Arisu Saloniki i to wystarczyło do zdobycia Pucharu Polski, Superpucharu i 6-stego miejsca w lidze. Czy to mało? A potrafią przy tym wszystkim wyszukiwać i szlifować polskie talenty, nie tracąc przy tym jakości gry - Sandomierski, Grosicki, Cionek, teraz pewnie też Kupisz, Makuszewski, Pawłowski - lub przywracać do dobrej dyspozycji zawodników na zakręcie jak wspomniany Grosicki, Frankowski, Burkhardt, Kascelan.

Więc zmierzając do sedna mojej wypowiedzi - trener, który zrobi to co powiedziałem w Wiśle, dostanie pewnie wręcz miano cudotwórcy, a tak naprawdę zrobi prosty zabieg, na poziomie tego, co za granicą robiłby z trzecioligowcami czy drużyną U-21. Może Wam się wydaje, że za pracę w Polsce szacunku za granicą wielkiego sobie nie wyrobi, ale to nieprawda. Tam szczegóły jego pracy nikogo może interesować nie będą, ale przekaz medialny, że Jimenez, Simeone etc. zrobił dobrą robotę pójdzie w całą europejską piłkę, szczególnie jeśli uda się również w następnym sezonie zaprezentować godnie w pucharach. Podobnie było przecież z zapamiętanym przez kibiców Wisły Petrescu, więc to nie jest tylko moje widzimisie. Dlatego ja osobiście uważam, że trener który przyjdzie do Wisły ma niezłą sytuację, szczególnie że natychmiastowych efektów tak naprawdę nikt w tej sytuacji od niego nie oczekuje, dostanie przynajmniej pół roku na poukładanie klocków, a za przygotowanie drużyny będzie odpowiadał dopiero od rundy wiosennej.
Ostatnio edytowane przez rw88 : 16.08.2010 o godz. 12:18.