Wyświetl pojedynczy post
Ela
Pro Publico Bono

Od: 08.2003

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 13.08.2010, 17:09
Bóg Trybun (objawion) napisał(a):Wyświetl post
Wiem, że detal przy tym wszystkim, na co zwraca uwagę Darek, ale kiedy widzę takie detale jak ten:

http://www.wisla.krakow.pl/pl/galeri...rzy_R22/39270/

http://www.wisla.krakow.pl/pl/galeri...rzy_R22/39264/

to mnie zalewa.

Że obrzydliwy - wiedziałem, że nie na miejscu - wiedziałem, ale że taki zrobią "trakt królewski" okrąglakowi - to przerosło moje ponure oczekiwania.

Turpizm i bylejakość.
To szczegół. Choć wpisuje się w postmodernistyczną "estetykę" całości.

Pani Niedziałkowska zaś pokazała swoją ignorancję.
Chyba za dużo naczytała się o brutaliźmie w architekturzer na tym forum albo na skyscrapercity.
Orzeu dobrze, zauważył, że ten styl wcale nie oznacza niedbalstwa - wręcz przeciwnie - gdy nie ma ornamentów szczególną uwagę zwraca się na detal i wykonawstwo.

Poza tym - poza surowym betonem ( który jak dla mnie jest jak najwyższej klasy materialem ) wciśnięte zostały okna z lustrzanki.. Nie tylko w okrąglaku ale przede wszystkim na elewacjach.
Wyjątkowo prymitywnye wykończenie. Szczyt "wiejskiego" postmodernizmu z lat 80-tych.

reperandt napisał(a):Wyświetl post
Za najlepszy komentarz niech posłużą słynne słowa Hajty "Nie porównujmy gówna z czekoladą". Ten cały brutalizm w założeniu miał być taki, a nasz stadion wygląda jak wygląda nie dlatego że był projektowany w stylu brutalizmu, tylko dlatego, że spieprzono co było do spieprzenia i szuka się tanich wymówek, że tak miało być.
Dobry komentarz
Sprostowalabym jednak, że być może poszczególne trybuny były projektowane w stylu brutalizmu, ale wyszedl im pewnego rodzaju eklektyzm
Z niedoróbkami

Jednakże muszę też i dobre słowo napisać o stadionie.
Jak to juz wiele osób stwierdziło wewnątrz udało się chyba stworzyć klimat. Swego rodzaju twierdza.
Poza tym dach - nie wiem jak z jego wykonawstwem - ale prezentuje się lepiej niż rachityczny i nieproporcjonalny do bryły daszek na stadionie Legii.
Odpowiedz cytując