St@chu napisał(a):

0 22, a czy aby napis na sławnym już krzyżu nie nawołuje do uczczenia atmosfery, nastroju i ludzi, którzy zebrali się pod Pałacem po katastrofie? Nie mogę w tym momencie znaleźć nigdzie co jest dokładnie napisane na tabliczce, ale tak mi się coś wydaje... Choć oczywiście mogę się mylić.
|
Szczerze mówiąć nie wiem o co chodzi ze sławnym napisem na krzyzu, bo mnie tamta sekta nie interesuje. Interesuje mnie natomiast element państwowy w tej sprawie, ktory zachowuje sie co najmniej tak samo żałośnie jak Ci od krzyża. A wydaje się, że wiecej powinnismy od nich oczekiwać.
Odessa:
http://i.wp.pl/a/f/jpeg/25131/odessa...ki_ulica4.jpeg
U nas:
brak prezydenta RP na odsłonięciu tablicy.
+
Cytat:
W Ossowie koło Wołomina, gdzie 90 lat temu wydarzył się "Cud nad Wisłą", powstaje pomnik. Nie będzie jednak poświęcony żołnierzom polskim, lecz bolszewickim, których zbiorową mogiłę odkryto obok wsi. To pierwsze takie upamiętnienie na Mazowszu.
Nagrobek powstaje według projektu rzeźbiarza Marka Moderaua, zwycięzcy niedawnego konkursu na projekt kwatery smoleńskiej na Wojskowych Powązkach. Będzie miał formę wyłaniającego się z ziemi prawosławnego krzyża, po bokach którego staną w szeregu 22 spiczaste elementy przypominające ostrza bagnetów.
(...)
Podczas uroczystości 14 sierpnia bolszewicką mogiłę prawdopodobnie odwiedzi prezydent Bronisław Komorowski.
|
Komentarz zbędny.