Wyświetl pojedynczy post
krakfilm
Senior Member

Od: 05.2010

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 10.08.2010, 14:10
Nie rozumiem też tego ogólnego 'podniecenia' Kracikiem. Kto to jest, jaki to burmistrz i polityk? Owszem, fakt, rozwinął Niepołomice, ale ludzie opamiętajcie się! Nie porównujcie miasta, które ma 10 tyś (!) mieszkańców, z zarządzaniem ponad 1 milionową (!) gminą! To tak, jakby wziąć menedżera baru mlecznego i zrobić go prezesem sieci restauracji!

Inaczej i dużo łatwiej gospodaruje się małą miejscowością, czego najlepszym przykładem był np. burmistrz Starego Sącza (nie będę reklamował jego nazwiska, ale jak ktoś chce to znajdzie), który zdobywał po 90% w wyborach i rozwinął miasto nieprawdopodobnie. Ale inaczej jest zarządzać czymś mniejszym, gdzie ludzie myślą podobnie, media są zwykle jednostronne, przeciwnicy polityczni to często sąsiedzi albo znajomi. Ale Kraków, to jedno z najważniejszych miast tej części świata, metropolia, którą pamięta każdy kto odwiedza nasz kraj. I walki polityczne tutaj są na porządku dziennym, przepychanki w radzie miasta, w mediach itd.

Nie rozumiem też, jak ktoś wspomniał, argumentów, jakoby Majchrowski sprzyjał Cracovii. Z tego co pamiętam to parę lat temu sam wyszedł z propozycją budowy stadionu 50-60 tyś - wspólnego dla obu zespołów, jak to ma miejsce w wielu cywilizowanych i normalnych miastach z rywalizującymi klubami (patrz Rzym, Mediolan). Wtedy jednak z obu stron padły wielkie krzyki, że nie, że mają być dwa osobne. No to macie dwa oddzielne, ale dużo mniejsze. Co do stadionu Cracovii, to oni z góry chcieli stadion na 15 tyś i tyle, kupili gotowy projekt z Hiszpanii i rozpoczęli budowę. Ale nie wiem jak wam, ale mi się on nie podoba - zwykły, przeciętny stadion. Dla mnie, stadion przy Reymonta będzie oryginalny i w miarę ładny. Na pewno nie chciałbym czegoś takiego co jest w Poznaniu, gdzie robią pudło, jakich setki na świecie. Jedyny, który mi się będzie podobał z innych miast to stadion w Gdańsku. Inna kwestia, to jak ktoś wyżej wspomniał, policzcie sobie ile pieniędzy miasto dało na Wisłę, a ile na Cracovię. Bo nie liczą się słowa czy sympatie tylko kasa. Co byście powiedzieli, jakby Majchrowski to Cracovii, a nie Wiśle budował 33 tysięczny stadion?
Ostatnio edytowane przez krakfilm : 10.08.2010 o godz. 14:15.
Odpowiedz cytując