Marszałek napisał(a):

Zastanawiacie się nad tym kto będzie trenerem,a tutaj nie ma piłkarzy. Uczciwie trzeba przyznać,że każdy trener,który tu przyjdzie nie wiele zmieni. Nie nauczy przyjmować piłki Boguskiego, Dośrodkowywać Małeckiego, czy w ogóle grać Łobodzińskiego. Także nie nauczy rozgrywać Jirsaka i Garguły oraz nie powie Pawełkowi jak ma dobrze grac nogami i wychodzić pewnie do piłek. Pytanie nie powinno brzmieć kto,ale kim?Jeśli Basałaj otrzyma pytanie od ewentualnego kandydata na trenera,który obserwował Wisłę, czego od niego oczekuje, to jestem ciekaw jaką odpowiedź ma w zanadrzu prezes . Mistrzostwa Polski?Awans do IV rundy eliminacji LE?Czy coś bardziej egzotycznego. Tak czy siak skusić kogoś do pracy z naszymi tuzami będzie niezwykle trudno. Nie wiem czym prezes będzie starał się zachęcić. Szczerze mówiąc jestem ciekaw co wymyśli Basałaj,bo problem jest,nie ma co ukrywać.
|
Każdy piłkarz, nawet ten w wieku 34 lat jest w stanie czegoś nowego się nauczyć. Ważne, aby trener miał pomysł, a piłkarz ostro pracował nad sobą na treningu. Trzeba ćwiczyć, ćwiczyć i jeszcze raz ćwiczyć. Beckham wykonywał genialnie rzuty wolne, gdyż całymi dniami po treningu strzelał do opon zawieszonych w okienkach bramki i starał się trafić w sam środek, aby piłka przeszła do bramki.
Małecki słabo dośrodkowuje, więc niech poświeci na ten element po kilkadziesiąt minut po każdym treningu.
Boguski i Jirsak boją się walki, więc niech ktoś rozpisze im sensowny trening na siłowni.
Kirm musi poprawić grę jeden na jeden i dośrodkowania.
Paweł Brożek nadal ma kłopoty ze skutecznym wykończenie akcji. Niech po każdym treningu spróbuje dodatkowo wykorzystać kilkadziesiąt sytuacji 1 na 1.
Ilu naszych piłkarzy potrafi grać dobrze obiema nogami? Przecież to jest kpina, żeby profesjonalista nie potrafił grać słabsza nogą.
Wszystko da się wypracować, tylko trzeba mieć do tego chęć i serce. Nasi piłkarze mają spory talent, niestety za dobrze jest im w Wiśle, nie chce się im pracować i żaden praktycznie nie rozwinął się do tego stopnia, aby móc skutecznie i stale grać na europejskim poziomie.
A jeśli umiejętności brak, to niech zaczną grać z niesamowitym zaangażowaniem i z wielką konsekwencją taktyczną. Przykład Grecji z Euro 2004 czy Urugwaju z ostatniego mundialu z pokazuje jak wiele można ugrać walcząc na boisku z takim nastawieniem.