Temat: Ekstraklasa
Wyświetl pojedynczy post
rw88
Senior Member

Od: 01.2010

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 09.08.2010, 09:21
noff napisał(a):Wyświetl post
Dzięki Przemkowi WKS ma bezpieczny środek pola, a jako że gramy w "archaicznym" 4-4-2, to jest wazny, by tu zabezpieczac.
Jesli Mila wroci do formy i chlopaki sie zgraja, to 4-4-2, troche niepraktykowane juz, wg mnie moze sie okazac na polska lige strzalem w 10
Myślę, że nowoczesne podejście do taktyki to nie tyle odrzucenie archaicznego, czy stosowanie "popularnego", co dopasowanie taktyki do posiadanego potencjału kadrowego. To jest w tej chwili obowiązujący trend. W Rosji zdarza się nawet że grają 2-4-3-1, z...dwoma libero w obronie, a nikt nie uważa chyba, że tamta liga jest zacofana taktycznie.

Tak że dobrze, że Śląsk te 4-4-2 stosuje, bo po prostu ma do tego ustawienia wykonawców. Podstawą tej taktyki jest dwóch zawodników w środku pola, którzy są w stanie odpowiadać zarówno za defensywę, jak i ofensywę, a i Mila, i Kaźmierczak tak właśnie grać potrafią, ten drugi jest zresztą na tyle dobrym i kompletnym defensywnym pomocnikiem, że sam daje radę pełnić taką rolę bardziej cofniętego pomocnika. Do tej taktyki potrzebne są również dobre skrzydła, bo 4-4-2 to głównie gra skrzydłami i wygląda na to, że Sobota z Ćwielongiem nieźle sobie z tym radzą, szczególnie ten pierwszy zrobił dobre wrażenie po swoim pierwszym meczu w Ekstraklasie. Do tego żeby 4-4-2 miało sens trzeba mieć oczywiście dwóch napastników na sensownym poziomie i ten warunek Śląsk również spełnia, chociaż Sotirovic wczoraj zagrał poniżej swoich możliwości. Diaz za to wyglądał całkiem nieźle.

Ogólnie w Śląsku robi się fajny trzon na przyszłość, zrobili dobre, przemyślane transfery, nie poszli w ilość, tylko w jakość, idą drogą ewolucji, do tego oparli swój skład na Polakach, a nie odbiło się to raczej na poziomie gry drużyny, która będzie w stanie namieszać w czołówce tym sezonie, tego jestem pewien. A w następnym sezonie, po powtórzeniu takiego okienka przed sezonem jak to aktualne mogą już poważnie włączyć się do walki o mistrzostwo. Paluszek zrobił bardzo dobrą robotę we Wrocławiu, widać, że jest to odpowiedni człowiek na odpowiednim miejscu, dobre uzupełnienie Tarasiewicza.
Odpowiedz cytując