Temat: Ekstraklasa
Wyświetl pojedynczy post
ToTylkoJa
Senior Member

Od: 05.2008

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 05.08.2010, 06:25
Jeśli Ty porównujesz sparingową gierkę z meczem o stawkę, to moim zdaniem nie jest to ten sam poziom dyskusji. Ja nie raz czy nie dwa podkreślałem, że Legię, Wisłę czy Lecha będę oceniał po meczach o 'coś'. Póki co tylko stołeczny klub nie miał takiego spotkania. Zarys obrazu gry Wisły i Lecha już jakiś mam (chociaż nie jest ostateczny, mimo iż te kluby już o coś grały, to nadal jest to początek sezonu). Z oceną gry Legii wstrzymuję się przynajmniej do jej pierwszego spotkania w lidze.

W Wiśle posypała się prawie cała obrona, a jest to formacja bardzo ważna (wielcy trenerzy zawsze podkreślają, że zespół buduje się od tyłu). Legia tego problemu nie ma (oprócz wspomnianych kontuzji, ale Astiz, Choto czy Rzeźniczak wrócą- Marcelo z Głową raczej do Wisły już nie zawitają).

Mogę też napisać, że teoretycznie Garguła również jest nowym zawodnikiem, bo do tej pory nie miał zbyt wielu okazji do grania w koszulce z Białą Gwiazdą.

Napisałeś, że z Legii odeszło sporo piłkarzy ze ścisłego składu. Ok, masz rację. Tylko ilu tak naprawdę chciałą Legia zatrzymać z tych, co odeszli (poza Muchą)? Żadnego. Po co nam Grzelak, Smoliński, Szala, Mięciel(który niestety raczej nie wypalił) itp? Oni już na polską ligę byli słabi, a co dopiero na Europę? Do tych co odeszli powinien dołączyć w mojej opinii jeszcze Giza, Kumbev, Komorowski i być może Radović, o ile się nie ogarnie.

Legia oprócz Muchy nie pozbyła się żadnego filara, na którym chciałaby oprzeć silę zespołu.

Co do Wisły, napisałeś, że dołączono, a nie wymieniono.
Pawełek-Jovanic
Marcelo- Bunoza
Alvarez-Cikos
Głowa- Kowalski/Cleber (?)- być może Chavez, jeśli dołączy.
To już masz 4, którzy zostali wymienieni, a nie dołączeni jak to napisałeś.
Do tego odszedł Ba, którego można porównać z odejściem np Smolińskiego z Legii (obaj grali mało).

Z Legii ze ścisłego* składu odeszło 4 piłkarzy, a nie 6 jak napisałeś-Mucha, Grzelak, Jarzębowski i Mięciel. Szala, Smoła, Dong itp grali bardzo mało lub wcale.

*rozumiem to jako podstawową, optymalną, najczęściej wystawianą '11'.
Odpowiedz cytując