|
Przepraszam, że odpisuję po tak długiej przerwie, ale wyjazd pozbawił mnie możliwości próby rozwiązania problemu z dyskiem.
Uściślając:
dysk twardy: Samsung HD256GJ 250GB, 7200 - HDSADDAC258 na interfejsie SATA 3Gb/s
płyta główna: Gigabyte GA-7VT600 1394 - z obsługą SATA 1,5 Gb/s
W moim biosie mogę tylko włączyć i wyłączyć SATA, no chyba, że coś źle patrzę.
Oczywiście podczas każdej instalacji WinXP musiałem instalować Raidy do obsługi dysku (dyskietka i F6 zawsze załatwiało sprawę).
Dziś, zacząłem zabawę z naprawą PCta i ku mojemu zaskoczeniu po podpięciu starego dysku komp zatrybił. Wstał stary system itp. Jako, że komputer używany jest głównie przez rodziców do spłaty rachunków przez internet postanowiłem, że tymczasowo postawie system na starym dysku. I tu zaczął się kolejny problem. Włączyłem instalator systemu XP (z tej samej płyty wczoraj stawiałem system koledze i wszystko było w porządku), podałem z dyskietki Raidy do obsługi SATA, podzieliłem na partycję i sformatowałem dysk, kontynuowałem instalację. Instalator "tworzy listę pilików do skopiowania" i w pewnym momencie pojawia się komunikat: "Skopiowanie pliku viasraid.sys nie było możliwe".
Sytuacja jest o tyle dziwna, że na tym dysku (również Samsung SATA 1,5Gb/s) instalowałem system bez problemów przez 7 lat. Przy użyciu różnych instalatorów Windowsa (najczęściej XP) i dyskietki z dostarczonymi raidami do płyty gł. Oczywiście zdenerwowany szybko pojechałem sprawdzić dyskietkę i wszystkie pliki są na niej w nienaruszonym stanie.
W związku z tym mam dwa problemy zamiast jednego. Odnośnie nowego dysku (Sata II) wyczytałem w sieci, że muszę przystosować go do pracy na interfejsie Sata I. Szkoda, że u Samsunga jest to dość skomplikowany proces, u konkurencji wystarczy przestawić zworki i wszystko hula.
Leksus jeśli jesteś w stanie mi pomóc byłbym ogromnie wdzięczny. Z góry dziękuję wszystkim za wszystkie wskazówki i porady.
Ostatnio edytowane przez Grabaż : 04.08.2010 o godz. 15:14.
Janusz Kulig - 19.X.1969 - 13.II.2004 - Pamiętamy
|