dj_ibutti napisał(a):

|
Popraw mnie, jeżeli źle rozumiem te liczby. Ale czy to oznacza: 42 km dróg? Za podwyżkę VATu dla każdego obywatela i firmy w kraju? Za to, że zapłacę za chleb, leki, czy sprzęt AGD więcej. Co w skali roku da min. 200 zł, będę mógł sobie przejechać drogą 42 km drogi ekspresowej, za którą pewnie niedługo mi każą zapłacić? Że nie wspomne o droższej o min. 5 gr na litrze benzynie, którą spale na tych 42 km?
|
-Jeszcze raz nie cieszę się że VAT podnieśli i lepiej by gdzie indziej szukali kasy.
-To co podałem to jest przykład, w budowie jest 1000km
-ekspresówki będą dla osobówek bezpłatne(na razie, oby na zawsze)
plusy:
-ekspresówki omijają obszary zabudowane, więc tiry wychodzą ze wsi i miast, czyli mniej korków w miastach
-w kontekście budowy sieci(jeszcze raz powtarzam te 42 km to był przykład) zyskujesz czas przejazdu, większe bezpieczeństwo(tir się w ciebie nie wpakuje czołowo)
-jak ktoś dobrze napisał każdy dzień bez dobrej sieci drogowej przynosi straty dla gospodarki, czyli większe zyski dla firm i przedsiębiorstw.
-jakość-drogi te są budowane w lepszej technologi i z lepszych materiałów od tego co jest na zwykłych drogach, powinny wytrzymywać wszystkie upały i mrozy bez szwanku
W przeciwstawieniu do leków, jedzenia te wszystkie moje argumenty siadają- ja daje tylko przykład że ta kasa jest na drogi potrzebna, jeszcze raz powtarzam powinni po-ograniczać biurokracje i tam szukać oszczędności, podniesienie podatków zawsze w nas uderza. Co do paliwa ceny jego rosną i będą rosły czy podniosą podatki czy zostawią bez zmian. Okradają nas strasznie na akcyzie i to jest dramat, szczególnie że duża część tych pieniędzy nie idzie na drogi.
Budowa sieci autostrad i ekspresówek jest korzystna i potrzebna. Tamte 42km to był przykład, nie twierdzę że trzeba było vat podnosić dla tej drogi.

Nie bronię podwyżki Vat, bronię potrzeby budowy sieci dróg.