Wyświetl pojedynczy post
biała gwiazda
Senior Member

Od: 07.2006

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 03.08.2010, 20:53
Gwiaździsty napisał(a):Wyświetl post
W Polsce następuje powoli upadabnianie się społeczeństwa w swojej masie do tego co jest w wielu krajach Europy tzw. społeczeństwo konsumpcyjne. Bezideowe, ogłupione i prowadzone przez media (prezentera TV, modę i poprawność polityczną) stado rozleniwionych tępaków, podobnie się ubierajacych, słuchajacych taką samą muzykę (nie czytających żadnych książek) i podobnie zachowujących się durniów. Mówiące tylko hasełkami, krótkimi urywanymi zdaniami (bo nie potrafią więcej wykrzesać ze swich zwojów obliczonych natreści z sms-ów), taki zaprogramowany motłoch.
No dawaj udowodnij mi że to nie dzieje się u młodych Polaków, niezależnie od opcji politycznej. Dziwnym trafem zwolennicy Pisu, których znam ubierają się podobnie jak inni, nie czytają więcej książek od innych i też kochają konsumpcję w McDonaldzie i KFC. A pięknie to podsumowałeś " stado rozleniwionych tępaków". Cóż moja siostra która zasuwa na studiach w Londynie(UCL), przeczytała dziesiątki książek by dawać radę na ekonomi. Pojechałem do niej i zdziwienie, ale jakoś nie zauważyłem żeby ludzie chodzili w podobnych ciuchach, lenili się, a w szczególności studenci którzy nie mieli Tv nie mogli być ogłupiani przez programy telewizyjne.
Nie mieli identycznych opinii, a co dopiero mówić o muzyce(krótko mówiąc troszkę szerszy pogląd niż dominujący u nas Pop). Co ciekawe w takim właśnie Londynie występuje ogromna różnorodność ze względu na różne kultury(mnóstwo Arabów, Żydów, Hindusów i Chińczyków). Raczej do nas szybciej dochodzi amerykanizacja. A poziom nauczania szczególnie kuleje na studiach.