Wróciłem z
Pragi, może komuś te kilka informacji pomoże:
-
tani hostel, 700 Kč za pokój dwuosobowy -
http://prague-hostels.cz/hlavkova-ko...l-hlavkova.htm
- jeśli szukacie noclegu to ja wybieram zawsze coś po prawej stronie Wełtawy, ważne dla mnie jest, żeby była blisko stacja metra, którym można ekspresowo dostać się do centrum
- w Pradze obowiązuje
"blue zone", czyli parkingi uliczne tylko dla mieszkańców, ciężko znaleźć miejsca parkingowe (nawet te płatne), najlepiej wywieźć samochód gdzieś na obrzeża i wrócić po niego pod koniec pobytu, komunikacja miejska jest znakomita i auto jest zbędna na miejscu, parking w Praga 2 za dobę to 500 Kč, wg mnie warto na to kasy wydawać
- nie zostawiajcie auta na kilka dni na
parkingach przy ostatnich stacjach metra, wieczorem pozostawione tam na noc samochody są odholowywane, oczywiście na koszt właściciela

-
bilet na metro: 15 min - 18 Kč; 75 min - 26 Kč
- jeśli myślicie o
rejsie po Wełtawie, warto wybrać te łódki pod Mostem Karola, od strony starego miasta. Bilet 290 Kč, w cenie godzinny rejs, piwko lub lemoniada, lody lub piernik, wstęp jeszcze do jakiegoś okolicznego muzeum, łódki w bardzo dobrym stanie, a widziałem że niektóre inne pływające są dość mało reprezentatywne...
-
trasa - 475 km: Kraków, Katowice, Nysa, Kłodzko, Hradec Kralove, Praga. Ku mojemu zaskoczeniu, taką trasę wybrał mi GPS, zaryzykowałem i jestem zadowolony. Droga zajęła równe 5 godzin + postój na stacji.
-
obiad w restauracji w centrum to koszt 400 - 600 Kč dla 2 osób, tzn górnej granicy nie ma, ale w takim przedziale cenowym udało mi się zawsze coś zjeść
- winieta na tydzień to koszt
250 Kč, do kupienia na każdej stacji
- warte zobaczenia:
- Stare Miasto (Most Karola, Rynek Starego Miasta, Kościół Tyński i Ungelt, Teatr Stanowy, ulica Celetna, Karolinum)
- Hradczany (Zamek Praski, Złota Uliczka, katedra św.Wita, ogrody zamkowe, plac Małostrański)
- Petrin (miniatura wieży Eiffela, ogrody różane, obserwatorium astronomiczne)
- Josefov (synagoga Pinkasa, cmentarz Żydowski, synagoga Staro-Nowa
- Nowe Miasto (Teatr Narodowy, nabrzeże Wełtawy, Zamek Wyszehradzki, Dom Miejski, ulica na Prikope, Plac Wacława, "tańczący dom")
Jeśli coś jeszcze chcecie wiedzieć to piszcie.