|
Ale też nie można powiedzieć że PZPN robi cos dobrego oni po prostu są biorą kasę i tyle nic pozytywnego z tego nie wynika ale też nie można powiedzieć że niszczą futbol na zachodzie w gruncie rzeczy to kluby prowadzą szkółki piłkarskie i my też do tego musimy dorosnąć skopiować po trochu system hiszpanski niemiecki holenderski i stworzyć swój albo po prostu zerżnąć od Niemców.
w odpowiedni na edycję.
Ja też nie jestem zwolennikiem zrzucania winy na jedną ekipą że tak powiem trzymającą władzę. Co do polityki to w ogóle ja już dawno przestałem wierzyć w bajki ale mimo wszystko z programu Orlików jestem bardzo zadowolony i to na pewno jest jakiś plus w naszej szarej rzeczywistości. Jakbym ja i moi kumple mieli takie warunki w dzieciństwie jak teraz u mnie choćby w promieniu 4 km są to myślę że z naszego ujowego klubu sportowego co najmniej 50% by trenowała dalej mniej lub bardziej poważnie. Co do PZPNu to nie wierzę żeby oni kiedykolwiek przestali pierniczyć o polskiej myśli szkoleniowej i że robią wszystko jak trzeba oni po prostu są ślepi na zmiany jakie zaszły w programach szkoleniowych. Nadal zamknięci na nowo techniki i myśli zachodnie więc nie liczę że oni wprowadzą zmiany. Co innego to że dysponują gigantycznymi środkami i spokojnie mogli by uruchomić trenerskie programy szkoleniowe ze stażami w zachodnich klubach dla np studentów AWF czy też ludzi zainteresowanych i chętnych do podjęcia się czegoś takiego jak profesjonalna trenerka. A to naprawdę nie jest jakieś skomplikowane. W związku z powyższym podkreślam że jedyną szansą dla rozwoju piłki jest budowa profesjonalnych Akademii w polskich klubach z udziałem co ambitniejszych i głośniejszych nazwisk. Tak np jakbyśmy my zaczeli profesjonalnie ze stypendiami i poważnym podejściem do tego aspektu zaraz Legia poszła by naszymi śladami dołączył Lech i tak dalej na przestrzeni 5-6 lat zauważylibyśmy skok piłkarski jak na nasze warunki o lata świetlne tylko trzeba się postarać, pomyśleć i znaleźć na początku po 1-2 miliony rocznie które w przyszłości dawały by olbrzymie plony. Tylko niestety u nas nie daje się dojść do słowa ludziom patrzącym w przyszłość tylko propaguję się techniki doraźne...
Ostatnio edytowane przez pawelwislak : 01.08.2010 o godz. 18:22.
|