Wyświetl pojedynczy post
Drozd
Senior Member

Od: 03.2005

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 29.07.2010, 09:48
St@chu napisał(a):Wyświetl post
1. Rząd fachowców? Możesz wskazać jakiś, bo chyba nie wiesz o czym piszesz... Lepper? Giertych? Lipiec? Dorn? Mojzesowicz? A może Jasiński 'najwybitniejszy' minister skarbu w historii. No chyba, że Anna Fotyga...

2. To że deficyt spadł to zasługa cyklu koniunkturalnego... Jeśli już komuś przypisywać zasługi za tak duży wzrost to prędzej rządom SLD i temu, że zrealizowano kilka (niestety tylko kilka) reform z planu Hausnera...

3. W czasie tak dużego wzrostu powinno się doprowadzić budżet do stanu zrównoważonego. Nie trudno też wyobrazić sobie sytuację nadwyżki budżetowej. Cykl koniunkturalny to zjawisko naturalne i odpowiedzialny rząd świadom takiej kolei rzeczy, że po wzroście przychodzi spadek, powinnien ograniczyć wydatki i ogólne rozdawnictwo państwowe. Jest to okres, w którym stać go na koszty związane z reformami dającymi w dłuższym okresie znaczne oszczędności, jak np. reforma emerytur.

Ale jako że ówczesny rząd miał świadomość, że po nich przyjdzie kto inny, to miał głęboko w poważaniu późniejszy stan polskiej gospodarki... I deficyt na opisanym przez Ciebie poziomie bynajmniej żadnym zaszczytem nie jest, bo wciąż przyczynia się do wzrostu naszego długu publicznego...

4. Temat zdjęcia w ambasadzie ani mnie ziębi, ani grzeje. W ogóle nie widzę sensu zajmowania się tym tematem. Jak ktoś zauważył typowy temat zastępczy...

5. A co do Boniego... To pozwolę sobie na takie stwierdzenia, że na jego miejscu i w jego sytuacji zrobiłbym podobnie. Z tego co czytałem jego "działalność", jako TW nic tej służbie nie dała i nikomu nie zaszkodziła, nie widzę więc powodu, aby go w ten sposób osądzać i nie zmienia to w ogóle obrazu jego osoby w moich oczach. Rodzina rzecz święta i jeśli (w co wierzę ) tak jak mówi zrobił to by chronić własnie rodzinę to ja na jego miejscu postąpiłbym podobnie (uwzględniając wcześniejszą uwagę, że jego działania nikomu szkody nie wyrządziły). Mam zaufanie do tego człowieka, bo jego służba publiczna przekonuje mnie, że wart jest tego zaufania.

6. A co do Żyda to proponuję poczytać co nieco wypowiedzi kolegi, którego bronisz... O Żydach właśnie i o Bartoszewskim...

Może jakieś konkrety... Bo coś mam wrażenie, że Ci się partie pomyliły. Szczególnie, że dla mnie wiadomości są równie obiektywnym źródłem wiedzy, co dla Ciebie Gazeta Wyborcza. Generalnie smutna prawda jest taka, że każda kolejna partia robi dokładnie to samo. Choć mam wrażenie, że za PiS wyglądało to jednak gorzej i zostało zrobione dużo szybciej...

Co do samej administracji to czytałem ostatnio pewną pracę naukową na ten temat mówiącą, że każda próba wprowadzenia dużych cięć w administracji kończy się jeszcze większym jej rozrostem. Potrzeba nam dużej reformy całego systemu administracyjnego, być może wprowadzenia e-urzędów będzie krokiem właśnie w tym kierunku, ale czy zda to egzamin...
1. Gdzieżbym śmiał nazywać kogoś z rządu PiS fachowcem ). Chodziło mi o Tuska, Schetyne, Vincenta, Fedak, Kopacz itd. tacy fachowcy a cały czas mają pecha do cyklu koniunkturalnego )) Co dostaną władze to przychodzi kryzys. Przeklęci jacyś czy co?

2. Czyli Polska zielona wyspa to zasługa PiS, a skutki rządów PO pojawią się już niedługo. Dlatego chłopaki szukają kasy w kieszeniach obywateli bo tylko oni wiedzą co się dzieje i w jakiej dupie jesteśmy.

3. )) Nadwyżki budżetowej? Nie kompromituj się, który rząd przez 20 lat nie miał deficytu? ŻADEN !! Który miał najmniejszy deficyt? PiS. Który miał największy deficyt? AWS-UW oraz PO. Dlatego nie pitol o równoważeniu budżetu bo Vincent żeby w ubiegłym roku podreperować statystyki handlował walutą jak konik pod pewexem. Wczoraj mówił o tym Pawlak najpierw sprzedał 2 mld euro później kupił, normalnie kto handluje ten żyje. Pytanie co by było jakby kurs poszedł w drugą stronę? To ma być równoważenie budżetu? To ma być fachowiec? )))

4. Nie grzeje cie? No co ty powiesz. To kto ten temat zastępczy podrzucił i po co. Dokładnie tak jak z krzyżem pod pałacem. PO wymyśla kretynizm nikomu do szczęścia nie potrzebny a tacy jak Ty czują się w obowiązku tego kretynizmu bronić ) bo to pomysł "naszego gajowego" brutalnie atakowany przez PiSiorów.

5. A skąd ty wiesz czy na podstawie jego donosów nikomu na chatę nie wjechali? Kuklińskiemu KGB zamordowało dwóch synów, a mimo to uważał ze zrobił co powinien. Wszystko zależy jakie wartości wyznajesz. Gdyby wszyscy byli szpiclami dla dobra własnej rodziny mielibyśmy Wenecję z XVI wieku i biegałbyś po ulicy w masce. Masz zaufanie do kogoś kto dla dobra własnej rodziny donosi na rodzinę innych? Ciekawy z Ciebie przypadek.

6. Bartoszewski to prosty chłop którego nie wiadomo dlaczego wypuszczono z Oświęcimia. Robienie z niego bohatera w sytuacji kiedy np. rotmistrz Pilecki jest anonimowy to zwyczajne świństwo. Acha jeszcze jedno. Czy twój zaufany Boni uratował by w czasie wojny żyda, czy w trosce o rodzinę sprzedał by go gestapo?

Taaa analiza bardzo trafna ) to tak jak z odchudzaniem każda próba kończy sie efektem JOJO ). Bardzo mądre analizy czytasz. Tusk miał zmniejszyć ilość urzędasów dobrze pamiętam więc to kolejna ściema cudaka którą musisz usprawiedliwić ) Powodzenia.
Hej Nasz TS !!