Wyświetl pojedynczy post
crapmaster
Senior Member

Od: 11.2009

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 28.07.2010, 04:19
darek olszówka napisał(a):Wyświetl post
do PiotrG: wg obecnie obowiązujących przepisów prawa radny ma władzę uchwałodawczą (tworzenie prawa miejscowego poprzez uchwały, w tym budżet miasta) i kontrolną (komisja rewizyjna i absolutorium), a prezydent ma władzę wykonawczą (realizacja uchwał oraz zadania własne) i on nadzoruje pracę urzędu i jednostek podległych jako przełożony i pracodawca. Prezydent upoważniony uchwałą rady jako organ (w tym przypadku inwestor) może wpływać na ZIKiT (inwestora zastępczego) i na Polimex (wykonawcę) na podstawie tego upoważnienia i umowy zawartej pomiędzy miastem reprezentowanym przez prezydenta i przedstawiciela firmy wykonawczej. Do 2002 roku prezydent był wybierany przez radę i rada mogła go odwołać w głosowaniu na wniosek radnych. Teraz mogę tylko składać interpelację, wnioski, poprawki. Niestety nie mam bezpośredniego wpływu na pracowników prezydenta, ani w tym przypadku na inwestora zastępczego (ZIKiT) czy wykonawcę.

Dlatego wymyśliłem petycję mieszkańców (w naszym przypadku kibiców Wisły), którzy wybierają prezydenta w wyborach bezpośrednich, żeby na piśmie z podpisami wystąpili do prezydenta o podjęcie wszelkich możliwych działań zmierzających do przyśpieszenia prac na budowie stadionu poprzez jego wpływ na inwestora zastępczego i wykonawcę. Taka petycja pokazuje, że mieszkańcy (podatnicy) żądają aby ta inwestycja przebiegała sprawnie i terminowo. Wiemy wszyscy jak jest na budowie, ale to jest kolejny instrument, który ma wpłynać na decyzyjność organu wybieranego przez nas wszystkich. Teraz chodzi o intensyfikację prac przy oświetleniu, żeby zdążyć złożyć wymagane dokumenty do 9 sierpnia. Prezydent jest na urlopie do najbliższego piątku, więc jeśli zbierzemy podpisy na meczu we czwartek to mogę złożyć tą petycję w piątek w UMK w imieniu tych wszystkich kibiców Wisły, mieszkańców, podatników, którzy się podpisali pod petycją. Proszę o podpisywanie się pod poparciem tej inicjatywy. Jutro będzie opublikowana treść tej petycji i dokładna informacja o miejscu zbierania podpisów. Informacja będzie przekazana również do mediów. Pracujemy nad tym i poczekajcie na oficjalną informację.
Dokladnie tak trzeba zrobic Az mury UM rusza sie z posad
Dobrze ze mamy takiego Aniola Stroza w tym burdelu
Odpowiedz cytując