Wyświetl pojedynczy post
Uran235
Senior Member

Od: 08.2005

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 27.07.2010, 21:02
wolfy napisał(a):Wyświetl post
Uran235 - zobaczymy w poraniu, ile warte jest to jego wyszkolenie na tle naszych piłkarzy.
Może trochę się nie zrozumieliśmy. Ja to wszystko piszę nieco w oderwaniu od konkretnego tematu Paljica, bo nie sądzę aby był to zawodnik wnikliwie obserwowany. Jak dla mnie Paljic póki co trafił do szufladki "Łobo/Ćwielong + szybkość + technika użytkowa". Po prostu nie uważam, żeby brak występów w pierwszej bundeslidze był jakimkolwiek argumentem przy orzekaniu umiejętności zawodnika. Natomiast fakt puszczenia go za darmo przez klub przemawia do mnie wiele bardziej. Ale co z Paljica wyjdzie zobaczymy, może już w czwartek.

Co do CV - nie zgodzę się z Tobą. Clebera i Marcelo ściągnęliśmy właśnie dlatego, że rozegrali dużo meczy w bardzo silnych ligach. Podobnie zresztą było z Paulistą czy Uche. Nikt przecież nie wymaga na naszym poziomie występów w reprezentacji ani wygrania ligi mistrzów. Ważna jest szkółka (w przypadku młodszych zawodników) oraz liczba rozegranych meczy na odpowiednim poziomie.
Cleber wg forumowych speców był za stary, za darmo, z spadkowicza z ligi portugalskiej. Marcelo przez część też był uważany za odpad, bo przecież inaczej by do nas nie przyszedł( nawet "dziennikarze" podważali przydatność tego transferu). Paulista przychodził do na dokładnie jak Paljic- darmowy no-name w zaawansowanym wieku z drugoligowego klubu portugalskiego. Grał trochę więcej, chyba zdarzyło mu się nawet z jeden czy dwa sezony rozegrać w pierwszej lidze portugalskiej, ale portugalska piłka klubowa jest słabsza od niemieckiej i to wyraźnie. Uche to zupełnie inna historia. Przyszedł jako młodzik(18 lat?) z rezerw Espanyolu Barcelona, która sama podówczas tułała się po Segunda Division.

Dlatego fakt że Legia zawaliła badania lekarskie nie może być podstawą do wniosków jakie wyciągasz. Zgadzam się z tym, że rzemieślnik z ligi Holenderskiej będzie na 90% u nas gwiazdą, bo i nasi są gwiazdami tylko i wyłącznie na swoim podwórku. Ale niech to będzie rzemieślnik, a nie spad z drugiej Bundesligi - i o to mi chodziło pisząc o CV.

Przy naszym żałosnym skautingu lepiej pozwolić selekcjonować innym...
Ale stawiasz obecne transfery Legii wyraźnie ponad nasze, podczas gdy poza Manu i Cabralem to nie są pikarze gwarantujący coś więcej niż nasi. Knezevic za 500 tyś. z Partizana- dla Serbów to są grosze za transfer z klubu. Co roku puszczają kilku piłkarzy za większe pieniądze. Z transferu Vrdoljaka kibice Dinama cieszyli się jak my z ewentualnej sprzedaży Łobo albo Pawełka. Mezenga to w najlepszym wypadku taki sam No-Name jak Rios. Oczywiście, że mogą wypalić, al ni gwarantują więcej jak nasi. A pamiętajmy, że Legia przygotowywała te transfery od zimy( Vrdoljak miał przyjść już wtedy). Spokojnie, dajmy naszym popracować, w tym oknie nie może być rewelacji, bo na rewelacje trzeba zapracować. Oceniał będę po zimowym okienku.
Odpowiedz cytując