leksus napisał(a):

|
Reagan ciął wydatki to raz.
|
Bzdura. Już o tym pisałem w trakcie ostatnich wyborów.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Reaganomika
"Reaganomika była zatem połączeniem koncepcji podażowych i monetarystycznych.
Teoria ta mówiła, że główne źródła trudności gospodarczych leżą po stronie podaży. Dążyła ona do prywatyzacji sektora publicznego, decentralizacji, hamowania rosnącej inflacji oraz, jak już wspomniano, ograniczania podatków, co z jednej strony zmniejszyło wpływy do budżetu państwa, ale również pobudziło prywatne inwestycje.
Wysokie wydatki na cele militarne spowodowały znaczny wzrost deficytu budżetowego, ale także wyraźnie pobudzały popyt. ."
Cytat:
|
A finansowa sytuacja wielu stanów USA ciągle jest tragiczna i stoją na granicy bankructwa. Nie mówi się u nas w mediach o tym, bo bliżej nam do Grecji niż do Kalifornii, a poza tym wielu Polakom trudno zrozumieć strukturę USA i nie orientują się jak samodzielne są poszczególne stany.
|
Jasne, ale mimo wszystko, mam wrażenie, że kryzys z USA przeniósł się do Europy i tutaj jest mu lepiej.
Nie chodzi mi o to, by się wykłócać, tylko twierdzenie, że pomysł PiS to druga Grecja to ogromne nadużycie. Jeszcze nie wiadomo, który sposób na wyjście z kryzysu okaże się lepszy.