|
@Lukininho nie ma co porównywac Cikosa do Basty. Z prawą obroną w polskiej U-21 jest dramat, gra tam na tej pozycji również beznadziejny Mariusz Gancarczyk.
Natomiast Cikos regularnie gra w podstawowym składzie słowackiej U-21. Ma największy staż ze wszystkich zawodników tam grających, występował u dwóch trenerów w pierwszym składzie. Więc można powiedzieć że jest to reprezentant pełną gębą w odróżnieniu od np. bramkarza z Legii którego reklamowali jako wielki talent, reprezentanta chorwackiej U-21, a zagrał w niej tylko połowkę w meczu towarzyskim.
Bunoza również gdyby był słaby to nie trafiłby z marszu do pierwszego składu bośniackiej U-21 oraz po jednym sezonie w lidze chorwackiej nie pojawiały by się informacje o zaintersowaniu tym zawodnikiem klubów typu Dynamo Zagrzeb.
Ja oba transfery oceniam pozytywanie. Dziwi mnie dlaczego Rios jest tak dobrze odbierany w odróżnieniu od Cikosa i Bunozy. Według mnie on jest największą niewiadomą z całej trójki młodych zawodników. Grał co prawda w argentyńskiej U-20, ale był tam napastnikiem nr. 4 za Salvio, Cristaldo i Neirą. A ta ekipa argentyny nie była jakaś świetna zajęli 6 miejsce w mistrzostwach ameryki południowej, nie awansowali do MŚ. Rios uiciułał co prawda 37 występów w River, ale w większości to były wejścia w końcówkach. W 2009 roku praktycznie nie grał, w 2010 w ogóle. Tak więc dla mnie to duża niewiadoma.
Natomiast co do Paljica to się zgodzę, nie najmłodzszy już zawodnik podesłany przez menadżera, zakontraktowany do Wisły jak to określil kiedyś na konferencji prezes Basałaj na "podstawie youtube'a". Oczywiście nie mowię że ten zawodnik się u nas nie sprawdzi, przynajmniej w lidze polskiej. Jednak wymaganie odnośnie niego będą największe ponieważ nie jest to młody rozwijający się gracz na którym byśmy w przyszłości zarobili. On ma od razu wejść do pierwszego składu i grać na wysokim poziomie. Pytanie tylko czy go na to stać.
Wisła Kraków
|