Wyświetl pojedynczy post
jankes
Junior Member

Od: 07.2010

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 18.07.2010, 23:57
Bardzo ciekawe są tu te wszystkie wyliczenia, chociaż z niektórych postów moim zdaniem bije za duży pesymizm.
Przeglądałem ostatnio dokonania/rankingi i po zmianie systemu kwalifikacji ( moim zdaniem bardziej sprawiedliwy ) jest duża szansa na awans Polski na upragnione 15 ( 12? ) w najbliższych czasie. Kluczowe dla nas będą najbliższe 3 sezony co dobrze ilustruje poniższa tabelka.
Dlaczego akurat 3 sezony ? A to dlatego ponieważ zaczynamy od razu z wysokiego C - 5pkt. za sezon 208/09 co już na starcie daje nam 20 miejsce ( na tę chwilę ), wystarczy zdobyć w każdym z tych sezonów po jakieś 5pkt. i ten awans będzie jak najbardziej realny. Oczywiście jest to tylko moje chciejstwo, bo jeśli nasze drużyny nie będą w fazach grupowych LM czy LE nic nam to nie da, co mam nadzieję będzie faktem już w tym sezonie ( Wisła, Lech ). Co jest dla mnie pocieszające i utwierdzające w słusznym przekonaniu to zmiana systemu, widać niektórym federacją nie wyszło to na dobre, duże spadki Szkocji, Rumunii, Bułgarii, Szwajcarii.

Duże znaczenie ma też losowanie 3 rundy, takie państwa jak Czechy, Cypr, Izrael, Szwecja, Norwegia, Dania sporo punktów potracą w tej 3 rundzie ( oby i drużyn ). Moim zdaniem są to najbardziej interesujące nas spotkania patrząc z naszej perspektywy.

Staebek(Norwegia)/Dniepr Mohylew(Białoruś)- Wit Tbilisi/Banik Ostrava - opada Czechy,Białoruś lub Norwegia
Beroe(Bułgaria) - Suduva/Rapid Wiedeń - Bułgaria lub Austria
Shamrock/Bnei Yehuda - Juventus - Izrael
Nordsjaelland(Dania) - Sporting - Dania
Victoria Plzen - Besiktas/Vikingur - Czechy
Besa/Olympiacos - Maccabi Tel-Awiw/Mogren - Izrael
Sturm Graz - Gefle(Szwecja)/Dinamo Tbilisi - Austria lub Szwecja
Anorthosis/Sibenik(Chorwacja) - Cercle Brugie/TPS Turku - Cypr,Chorwacja lub Belgia
Molde(Norwegia)/FK Jelgava - VfB Stuttgart - Norwegia
Maccabi Hajfa - Dynamo Mińsk/Sillamae - Izrael lub Białoruś
Sibir - Apollon - Cypr
Gorica/Randers(Dania) - Lausanne/Borac - Dania
Olimpia Balti/Dinamo Bukareszt - Hajduk Split Chorwacja lub Rumunia
AZ Alkmaar - IFK Goeteborg - Szwecja
Kalmar/Dacia - Levski/Dundalk Szwecja lub Bułgaria
Galatasaray - OFK Belgrad/Torpedo Żodino - Serbia
Tauras/APOEL - Jablonec - Cypr

Liga Mistrzów

Metalurgs Lipawa/Sparta Praga - Inter Baku/Lech Poznań - Czechy
AIK/Jeunesse Esch - Linfield/Rosenborg - Szwecja lub Norwegia
BATE/FH - Kopenhaga - Białoruś lub Dania
Omonia/Renova - Salzburg/HB - Cypr

Podsumowując jestem dużym optymistą i liczę przynajmniej na dwie drużyny w fazie grupowej w tym sezonie. Czego sobie i wam życzę.
Pozdrawiam.
Ostatnio edytowane przez jankes : 19.07.2010 o godz. 00:22.