co do riosa to przypomiał mi się taki artykuł, gdzie po raz pierwszy na takim szczeblu jakiś klub (2 liga?) zafundował swoim juniorom zgrupowanie w argentynie. Chłopaki pojechali tam trenować i rozegrali tam ze 2 sparingi na koniec.Jeden z nich grali z River Plate właśnie. Dostali wysoko oba mecze - porażki rzędu 22-1 lub coś w tym stylu. Czyli po prostu manto.
I pamiętam wypowiedzi trenerów o szkoleniu tam młodzieży: jak przyjechali do ośrodka gdzie tamci trenowali to byli w szoku. 4 boiska treningowe gdzie na każdym w tym samym momencie trenowały 2-3 grupy młodzieży w tym samym roczniku. Żeby w ogóle znaleźć się w takiej grupie trzeba przejść przez kilka etapów selekcji, scoutingu, testów.
Jakby chłop miał 25 lat to można by powiedzieć, że niewypał. Ale jeśli przychodzi do nas 21 letni gość z takiej szkółki i do tego jeszcze coś tam zagrał w pierwszej jedenastce - to w porównaniu do polskich rówieśników gość prawdopodobnie ma technikę i szybkość jak z innej planety. A co za tym idzie - idealny MATERIAŁ na zrobienie z niego świetnego gracza. Jeśli podpisze - świetny transfer.
P.S. Artykuł pamiętam już trochę niedokładnie i może pare faktów przekręciłem - ale mniej więcej tak to wyglądało. Jak by ktoś znalazł oryginał to proszę mnie sprostować