Dokładnie
Flamengista.
Z tym, że poszedłbym krok dalej. I jednokierunkowy ruch wprowadził na pierwszej obwodnicy, do tego ścieżka rowerowa i pas dla komunikacji. Jednak to by wymagało przeniesienia torów tramwajowych od środka jezdni. Poza tym na drogach jak np. Długa całkowity zakaz wjazdu, poza dostawcami czy pojazdami technicznymi. Ja też nie przyjmuję sceptycznych głosów na temat metra. To inwestycja, o której już teraz należy myśleć. Jej realizacja potrwa długie lata, a i pewnie rozpocznie się za długie lata. Dlatego należy planować ją nie od dziś, a od wczoraj.
Tak
Siwy.
Kładki i przejścia dla zwierząt... Reductio ad absurdum - dobre, ale ja tego nie kupuję

Myślę, że przejścia podziemne na najbardziej zatłoczonych drogach jak właśnie Wielicka czy Kamieńskiego - prowadzące ruch z południowych części miasta, czy Aleja Pokoju i Mogilska - prowadzące ruch z Nowej Huty, powinny być w jak najmniejszym stopniu przecięte przejściami dla pieszych oraz jakąkolwiek sygnalizacją. Myślę, że w dużej mierze ułatwiłoby to także życie pieszym, bo jak wiadomo kierowcy często zastawiają przejścia stojąc w korku, eliminuje to także potrącenia itd.