Wyświetl pojedynczy post
Uran235
Senior Member

Od: 08.2005

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 18.07.2010, 01:30
Powoli, nikomu się nie chce sprawdzać faktów, ale żeby pocisnąć drugiemu przez internet to wszyscy są pierwsi. Zaznaczę WAŻNĄ RZECZ- NIE piszę dlatego żeby udowodnić, że Paljic jest dobry/zły( niepotrzebne skreślić)- nie widziałem go w meczu, więc zwyczajnie tego nie wiem. Po prostu w*urwia mnie jak widzę jak błaźnicie się na publicznym forum kibiców Wisły( również niektórzy panowie w czerwieni, którzy tak skwapliwie o tym przypominacie).

Na początek zwrócę uwagę na pewną istotną kwestię, z której nie wszyscy zdają sobie sprawę. Chodzi mianowicie o piłkarską kulturę Niemców. To NIE jest to co w Polsce. Wg danych z roku 2006 w DFB zrzeszonych było przeszło 25 tyś. klubów- co nie mniej istotne posiadających 180 tyś. drużyn- średnio jeden klub utrzymuje 7 drużyn. A co może najważniejsze w klubach tych gra łącznie porażająca liczba 6,35 milionów graczy( w różnych kategoriach wiekowych, obojga płci uprawiających różne formy piłki nożnej). Dla porównania w Polsce mamy mniej więcej tylu zarejestrowanych juniorów( pojedynczych trampkarzy w różnym wieku) ile w Niemczech jest zespołów. Przepaść to chyba nie jest właściwe słowo. Dodajmy do tego, że proces szkolenia piłkarzy w Niemczech jest o wiele bardziej profesjonalny od tego znanego z naszych realiów. Nasi trenerzy są w stanie marnować talenty, w Niemczech nawet zawodników nieutalentowanych doprowadza się do niezłego poziomu wyszkolenia( technika użytkowa) oraz przygotowuje się odpowiednio pod względem fizycznym do wyczynowego uprawiania sportu.

Kontynuując wątek poziomu poszczególnych lig, niesposób nie zauważyć iż jest on zdecydowanie wyższy niż w Polsce. Niektórzy użytkownicy prześcigają się w dostrzeganiu zagrożenia ze strony piłkarzy z lig litewskiej czy też azerskiej, uwilbiają biadolić nad poziomem ekstraklasy i ustawiać ją gdzieś między trzecią a czwartą ligą angielską, a jednocześnie ci sami forumowicze potrafią kręcić nosem na zawodnika tylko dlatego, że nie grał w 1. Bundeslidze. Pozwolę sobie również wyjaśnić pewien drobny szkopuł związany z systemem ligowym w Niemczech. Aktualnie w Niemczech mamy 1. Bundesligę( 18 zespołów), 2. Bundesligę( 18), 3. Bundesligę( 20) i 3 równorzędne ligi regionalne( 3x18), które myślę, że poziomem nie odstają od naszej 1. ligi( jeżeli ktoś ma wątpliwości to radzę się udać na jakieś pierwszoligowe szlagiery- to nawet zabawne nie jest). Ważne jest również to, że system ten obowiązuje od sezonu 2008/2009. Wcześniej nie istniała 3. Bundesliga, zamiast tego na trzecim szczeblu rozgrywkowym były dwie równorzędne regionalligi.

A teraz statystyki pana Paljica
w 2. Bundeslidze na sezon można rozegrać 34x90= 3060 minut, podobnie w ligach regionalnych.

Sezon: 2004/2005( Paljic ma 21 lat)
Drużyna: TSG 1899 Hoffenheim
Liga: Regionalliga Sud( III szczebel rozgrywkowy)
Mecze:3( 1 pełny) Wchodził/Schodził:0/2 Minuty:238( 8%) Bramki:0 Asysty:1 Żółte kartki:1 Czerwone Kartki:0
Dodatkowe: 7. miejsce w lidze

Sezon: 2005/2006( 22 lata)
Me:20( 0) W/S:17/3 Mi:639( 20%) Br:0 As:1 Żk:1 Ck:0
Dodatkowe: 4. miejsce w lidze
Dwa mecze w rezerwach, dwie bramki

Sezon: 2006/2007( 23 lata)
Me:31( 12) W/S:5/14 Mi:2190( 71%) Br:6 As:0 Żk:2 Ck:0
Dodatkowe: 2. miejsce w lidze
Awans do 2. Bundesligi

Sezon: 2007/2008( 24 lata)
Liga: 2. Bundesliga( II szczebel rozgrywkowy)
Me:19( 2) W/S:10/7 Mi:789( 26%) Br:1 As:1 Żk:3 Ck:0
Dodatkowe: 2. miejsce w lidze
Awans do 1. Bundesligi
Dwa mecze w Pucharze krajowym, jedna bramka.

Sezon: 2008/2009( 25 lat)
Drużyna: 1.FC Kaiserslautern
Me:29( 5) W/S:14/10 Mi:1462( 48%) Br:2 As:2 Żk:4 Ck:0
Dodatkowe: 7. miejsce w lidze
Mecz w pucharze krajowym( jeszcze w barwach Hoffenheim)

Sezon: 2009/2010( 26 lat)
Drużyna: 1.FC Kaiserslautern
Me:17( 1) W/S:12/4 Mi:599( 20%) Br:1 As:2 Żk:0 Ck:0
Dodatkowe: 1. miejsce w lidze
Awans do 1. Bundesligi
Dwa mecze w pucharze krajowym
Jeden mecz w drugiej drużynie( Regionalliga West- IV szczebel rozgrywkowy)

Jak dla mnie brak nam piłkarzy na ławkę, wzmocnień się w tym okienku nie spodziewam. Chłop gorszy od takiego Ćwielonga nie powinien być. Mam nadzieję, że będzie lepszy. Czekam na stopera, bo to faktyczny priorytet. Ze skrzydłowych można zrezygnować i grać 4-3-3, na ligę mamy po temu ludzi, w Europie i tak odbijemy się od pierwszego silniejszego przeciwnika. Nawet dwoma-trzema dobrymi transferami nie dobijemy nagle do poziomu takiego np. Standardu Liege( który mocno obniżył loty) Jestem o tym przekonany, szczególnie po tym, co widziałem w sparingu z Litwinami- umiejętności może i są, ale mentalnie nasi kopacze to na pewno nie są sportowcy.
Odpowiedz cytując