Cytat:
|
"Dobro wspolne" dla wyborcow pana Napieralskiego to oczywiscie obowiazkowa sciepa wszystkich na wszystko: in vitro, aborcja, parytety (spokojnie rangersie, na razie "tylko" dla kobiet [to tak jak stwierdzic: na razie tylko 2 + 2 = 5]).
|
Nie przeczę bo piszesz prawdę, ale myślę że to kwestia osobnej dyskusji pod kątem osobistych poglądów. Napisałem o tym raczej w kontekście Kaczyńskiego jako zbawcy narodu i Napieralskiego (tu już nawet nie chodzi o samego Grzesia, wstaw sobie tutaj Komorowskiego albo innych "idoli" elektoratu konserwatywnego)-zła wcielonego, jakoby in vitro lub aborcja były zamachem na polskość którego skutkiem będzie degrengolada i apokalipsa narodu polskiego oraz Kościoła katolickiego w naszym kraju. Może koloryzuję i przesadzam, ale tak wynika z niektórych wypowiedzi.
Cytat:
Cala reszte Twojej wypowiedzi mozna zamknac w stwierdzeniu - "ale to juz bylo". Przerabialismy juz i Dzierzynskiego, i Brystygierowa. Z tej formacji wyrosl pan Napieralski. Odcina sie? No tak, socjalizm do tej pory "nie wyszedl, bo ludzie byli zli". Za to ustroj elegancki. W takim razie: do jakich wzorcow dazy pan Napieralski? "Zapatero". O to wspaniale. Wyobraz sobie, ze mozna nie zgadzac sie z socjalizmem i eurotworem nie tylko przez analogie do czasow minionych. Socjalizm jest jedna wielka blaga, ktora mowi, ze dzierzy gotowy przepis na wolnosc: plenipotencja panstwa to podstawa w jej realizowaniu. Dziekuje postoje. A glosowac na politycznego czipendejla w stylu Napieralskiego, ktory chodzi na pasku "zaprawionych w bojach" betoniarzy z PZPRu moga Ci, ktorzy kiedys "wybierali przyszlosc" z Papa Dance. I ci, ktorym wsluchac sie w ta wspaniala nute nie bylo dane, bo w tym czasie gubili mleczaki.
A "przeszlosc - to jest dzis, tylko cokolwiek dalej")
|
Nie jestem debilem i nie zamierzam kwestionować win socjalizmu czy komunizmu, bo to raczej sprawa oczywista. Nie przemawia natomiast do mnie idea Napieralskiego i w ogóle lewicy jako "dumnych" spadkobierców sowieckiego okupanta. Nie wierzę również w apokaliptyczne wizje Polski socjalistycznej (piję tu do Twoich refleksji "ustrojowych"). Tym bardziej że jestem zdania iż całkowite zerwanie socjalnego mariażu jaki zakładał np. Korwin-Mikke spowoduje że górnicy, pielęgniarki, nauczyciele - you name it - będą gotowi puścić wszystko z dymem. Co oczywiście nie oznacza, że jestem za - cytując JKM - "utrzymywaniem leniwych nygasów". Wracając do Napieralskiego, nie nazwałbym go nawet socjalistą sensu stricto, aczkolwiek jako mało zdecydowany wyborca mam wciąż szczerą nadzieję że przyszłość lewicy w Polsce to nie będzie tylko SLD i socjaldemokracja, bo za socjalem również nie jestem i raczej nie będę. Umiarkowany liberalizm obyczajowy to dla mnie kwestia zdecydowanie ważniejsza.
Cytat:
|
Resentymenty endeckie i wycieczki po oenerach zachowaj rowniez dla siebie. Tak sie jakos sklada, ze to wlasnie ci ludzie, srodowisko AK,NSZu i lesnych zdalo egzamin z historii. Napisalo go wlasna krwia. Co przy najszczerszych checiach ciezko przypisac GLowcom i im podobnym.
|
Przyznaję Ci rację jeśli chodzi o AK itd., ale nie lubię generalizacji. Pisząc o bieganiu z falangą bardziej miałem na myśli twory pokroju NOP, które oprócz biegania za pedałami, plakatów typu "bomby na Izrael" oczywiście że mają inicjatywy godne przyklaśnięcia (taki najbliższy przykład - pomnik i grobowiec H. Reymana), raczej czuję do nich głęboką awersję. Konkludując, nigdy, ale to nigdy nie postawiłbym znaku równości między AK a dzisiejszymi Falangopodobnymi. Tematu ugrupowań przedwojennych nie poruszam bo to inna broszka i ich tradycja nie uprawnia dzisiejszych radykałów do przypisywania sobie "słusznych" postaw, choć nie wątpię że w obliczu prawdziwego zagrożenia przelewaliby krew za ojczyznę. Ale krew NOP-owca niczym się nie różni od krwi innych.
Cytat:
|
Dales swietny przyklad - Michnik i Walter. Dla Ciebie tez wzieli sie znikad? Ich majatki, kontakty, media, ktore "przedstawiaja obraz" - rowniez?
|
Prędzej chodziło mi o przecenianie ich wpływu na wydarzenia polityczne i obwinianie ich rzekomego stałego paszkwilanctwa na rzecz pewnych opcji politycznych. Wiadome że mają swoje za uszami i da się dostrzec niektóre stronnicze sygnały z Agory i ITI, ale niektórym już się wszystko miesza w głowie - raz SLD, raz PO i na końcu wychodzi na to, że jedynym słusznym i niekwestionowalnym punktem widzenia są niebezpiecznie zahaczające o chorobliwe fobie insynuacje niezależnej.pl, Gazeta Polska i pospieszalskie Warto Rozmawiać, co zresztą ktoś tutaj już celnie napisał.
Cytat:
|
Widze, ze dalej dodajesz sobie animuszu emotkami po wlasnych komentarzach. Bezcenne.
|
Używam emotikon żeby podkreślić ironiczny charakter mojej wypowiedzi, w przeciwieństwie do niektórych naburmuszonych politykierów z tego tematu którzy zawzięcie perorują o spiskach i żydolewackich układach, w których na miejsce SLD nagle wskoczył wcielony czort z PO na czele z prezydentem-elektem.