picasso napisał(a):

|
ja jeżdżę focusem 1.8 tdci.od października zrobiłem 70 tyś km.zadnych zastrzeżeń.komfort super,zawieszenie rewelacja.teraz chyba koło zamachowe sie odzywa ,ale w nowoczesnych dieslach to norma.często czytam w prasie motoryzacyjnej,że silniki takie jak w twoim focusie,a wiec tddi są trwalsze od tdci.jezeli znasz przeszlośc samochodu,przebieg i nie masz zadnych zastrzeżen,to jest to moim zdaniem samochód wart uwagi.
|
Warto dodać że TDDI głośniej pracuje i słabiej reaguje na gaz w stosunku do TDCI. Natomiast na korzyść przemawia większa trwałość, oszczędność z racji prostszej konstrukcji silnika,większa tolerancja paliwowa tzn. można lać tańsze=gorsze paliwo (nie chodzi mi tutaj o jakieś stacje na wsiach itd 2zł za litr i chrzczone jak browar w pubie). Oczywiście warto polecić tą jednostkę napędową ponieważ jest przede wszystkim trwała i bardzo oszczędna (również naprawy tańsze). Kupując fordy warto zwrócić baczną uwagę na blacharkę bo chodzą ogłoszenia na otomoto lub motoallegro typu "Igła, śniegu nie widziała" a wóz cały był malowany prócz dachu