ktulu napisał(a):

faktycznie ciekawy wywiad, ale Boniek nie do końca ma rację. Na przykład mówiąc:
Cytat:
|
Poza tym, popełniamy szalone błędy. W ostatnich kilkunastu latach utopiliśmy morze pieniędzy łożąc na piłkarskie szkoły mistrzostwa sportowego. Te środki mogły być zupełnie inaczej spożytkowane. Dla mnie jest oczywiste, że gdy chcę zgłębiać tajniki wiedzy, to idę do szkoły, a gdy chcę się nauczyć gry w piłkę, to idę do klubu. Klub jest miejscem, w którym się szkoli, gra w piłkę, wspólnie przeżywa porażki i przygotowuje do następnego meczu. Natomiast my wymyślamy systemy takie, że na terenie województw prezesi okręgowych związków piłki nożnej mają jakąś kasę, dysponują nią, zatrudniają znajomków jako nauczycieli. Te pieniądze powinny być przeznaczone dla klubów, na premie dla tych, które mają najlepiej zorganizowaną pracę z młodzieżą
|
Tu akurat Boniek nie ma racji. Tak zbudowano szkolenie młodzieży we Francji. I to działa. Chłopcy mieszkają w szkole, uczą się i trenują. Tam są obserwowani przez skautów i w odpowiednim momencie przenoszeni do klubów...