wyar napisał(a):

Jak dla mnie gol prawidłowy bo gość na spalonym stał i się nie ruszał, podbiegł tylko do piłki gdy ta już była praktycznie w bramce. Ale faktycznie sytuacja o wiele trudniejsza do interpretacji i nie wiem do konca czy mam racje. Co do sytuacji z meczu Paragwaj - Hiszpania to nie wiem o czym wy tu dalej dyskutujecie bo sprawa jest bardzo prosta. Jeśli zawodnik stojący na spalonym chce żeby nie było to odgwizdane to powinien stać bez najmniejszego ruchu (w przepisach jest nawet ze nie powinien sie odzywać), zupełnie jakby nie było go na boisku, Paragwajczyk stojący na spalonym wyskoczył do główki i w ten sposób przeszkodził w interwencji obrońcy. Jestem pewnien że gdyby Paragwajczyka nie było na boisku albo gdyby zachowywał się tak jak powinien zawodnik ze spalonego czyli bez ruchu to obrońca bez problemu by to wybił. Nie do końca rozumiem o jakim duchu gry wy mówicie. Że niby sędzia powinien przymykać oko na niektóre przepisy żeby padało więcej bramek?
-Goral- napisał(a):

Tu też ciężka sytuacja do interpretacji ale zwróćcie uwagę że gdy Villa widzi że podanie poszło w drugą stronę a on był na spalonym to zatrzymuję się i przestaję brać udział w akcji (nawet obrońcy od niego odbiegają) i kontynuuje grę dopiero gdy piłka po zagraniu kiedy nie był juz na spalonym spada mu pod nogi. Zawodnik nie absorbował uwagi obrońców po podaniu kiedy był na spalonym i to ratuje sędziego. A gdyby biegł dalej i np. blokował obrońcy dojście do zawodnika z piłka albo w ogóle miał jakiś kontakt fizyczny z obrońcą to byłby spalony. Jak widać u piłkarzy nie liczy się tylko technika piłkarska ale również inteligencja, znajomość przepisów i szybkie podejmowanie decyzji.