Wyświetl pojedynczy post
Cichy
Senior Member

Od: 11.2002

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 01.07.2010, 21:58
Cytat:
Kaczyński rehabilituje Gierka. "Był komunistycznym, ale patriotą"
Jarosław Kaczyński jest konsekwentny w zamazywaniu historycznych podziałów. Na spotkaniu z wyborcami w Sosnowcu prezes PiS nie szczędził komplementów jednemu z najbardziej znanych sosnowiczan - Edwardowi Gierkowi.

Kandydat PiS zaznaczył, że choć jako działacz opozycji demokratycznej był czynnym przeciwnikiem Gierka, cenił w nim m.in. to, że "opozycję jakoś tam tolerował, a nie zamykał do więzienia", co - jak mówił - było w komunizmie bardzo rzadkie. Przede wszystkim jednak cenił to, że Gierek "chciał siły Polski". - Śmiano się często z tego 10. miejsca na świecie. A ja się z tego nie śmiałem. Ja wiedziałem, że to nieprawda, ale uważałem, że to zdrowa ambicja. On miał nawet ambicje dalej idące, takie mocarstwowe. Ja akurat to uważam za dobre - mówił Kaczyński.

- Działał w takich okolicznościach, jakie wtedy były, ale to, że chciał uczynić z Polski kraj ważny, w tamtym kontekście, w tamtych okolicznościach, to była bardzo dobra strona jego działania, jego osobowości, jego poglądów, wskazująca na to, że był komunistycznym, ale jednak patriotą - podsumował dokonania I sekretarza KC PZPR kandydat PiS.
Szkoda, że kampania się kończy, być może nawet Jaruzelski doczekałby się pomnika.

Pomijając już fakt, że Kaczyński nie ugnie się przed niczym żeby zdobyc kilka głosów to ciekawy jestem czy bliscy Stanisława Pyjasa mają podobny pogląd na współpracę Gierka z opozycją.
Albo robotnicy skazani po strajkach w 1976r.
Ostatnio edytowane przez Cichy : 01.07.2010 o godz. 22:07.